IZRAEL PRIZNAO: Lansirali smo dve rakete u Mediteranu!
Foto: Rojters

Pentagon ne zna ništa

IZRAEL PRIZNAO: Lansirali smo dve rakete u Mediteranu!

Planeta -
Lansiranje su otkrili radari u Armaviru, na jugu Rusije

MOSKVA - Izrael je preuzeo odgovornost za lansiranje raketa u Sredozemnom moru koje je jutros registrovao ruski radarski sistem za upozorenje na raketni napad, pošto su izraelske vojne vlasti saopštile da su izvele zajedničku raketnu probu sa SAD.

Istovremeno, neimenovani portparol američke mornarice rekao je da pomorske snage SAD nisu ispalile nijednu raketu sa brodova u Sredozemnom moru, preneo je Rojters.

Izraelsko ministarstvo odbrane je saopštilo da je danas na Sredozemnom moru testiralo raketu koja se koristi kao meta u protivrakentom sistemu koji finansiraju SAD, kako prenosi Rojters. Ministarstvo je preciziralo da je proba izvedena u 09.15 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 08.15 sati po srednjoevropskom vremenu, otprilike u isto vreme kada je ruska novinska agencija RIA Novosti izvestila da je ruski radar registrovao lansiranje dva balistička "objekta" u Mediteranu.

Time je Izrael demantovao izjavu koju je ranije danas dao neimenovani portparol izraelske vojske u Jerusalimu, koji je rekao da izraelske vlasti "u ovom momentu nemaju informaciju da se tako nešto dogodilo", kako je prenela britanska agencija.

Podsetimo, Rusija je jutros detektovala lansiranje dve balističke rakete u Sredozemnom moru, javljaju agencije. Kako je saopštilo rusko ministarstvo odbrane, lansiranje su otkrili radari u Armaviru, na jugu Rusije. U saopštenju se dodaje da je ministar odbrane Sergej Šojgu o tome obavestio ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ruska agencija Itar Tass javlja da nema znakova raketnog napada ili eksplozija u Damasku. Kako navodi agencija Ria Novosti, sirijska ambasada u Moskvi i ruska ambasada u Damasku još nemaju podatke o lansiranju tih raketa. "Za to smo od vas saznali", rekao je toj agenciji predstavnik ruske ambasade. Američki Pentagon nema podataka o lansiranju ovih raketa.

Međutim nešto kasnije u toku dana je objavljeno da su dve balističke rakete koje su, prema informacijama ruskog ministarstva odbrane lansirane jutros u Sredozemnom moru, pale su, prema nezvaničnim informacijama RIA Novosti iz Damaska, u more.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track