OBAMA OBEĆAVA: Napad na Siriju neće biti poput turske opsade Beograda 1456.
Foto: Onion Com

Satira na američki način

OBAMA OBEĆAVA: Napad na Siriju neće biti poput turske opsade Beograda 1456.

Planeta -
Napadi će trajati najviše dva tri dana i ni pod kojim okolnostima nećemo koristiti 200 galija i 300 topova, "prenosi" sajt Onion reči predsednika SAD

VAŠINGTON - Dok se nastavlja oštra debata oko vojnog udara na Siriju, predsednik SAD Barak Obama naglašava da mešanje SAD u ovom slučaju neće biti ni nalik na 1456. godinu i opsadu Beograda od strane otomanskog carstva, navodi lažnu vest američki satirični sajt Onion.

"Naravno shvatam da su mnogi ljudi u Americi zabrinuti da bi intervencija u Siriji mogla biti pretvorena u novu opsadu Beograda, ali vas uveravam da će ova operacija biti brza i odlučna, ni nalik na invaziju Nandorfehervara (stari mađarski naziv za Beograd). Naša misija u Siriji je fundamentalno različita od one koju je otomansko carstvo sprovelo pre 550 godina-neće biti čizama na zemlji, napadi će trajati najviše dva tri dana i ni pod kojim okolnostima nećemo koristiti 200 galija i 300 topova", "prenosi" sajt Obamine reči.

Obama je naglasio da SAD neće delovati na osnovu siromašnih i kratkovidih podatka, za razliku Turaka koji su, u 15. veku, podcenili stagu beogradskih vojnika. Predsednik je ukazao i da situacija u Siriji nalikuje borbi protiv Sv. Džona Kapistrana i njegovih krstaša kada su upali u Otomanski kamp.

"Mogu da obećam da moja administracija neće ponoviti greške Sultana Mehmeda II. Verujte mi, naučili smo lekciju iz osvajačke kampanje na ugarsku kraljevinu koja je usledila nakom pada Konstantinopolja".

Uprkos tvrdnjama Bele kuće da će američka intervencija u Siriji nalikovati uspešnoj opsadi Beograda od strane otomanskog carstva 1521, pod komandom sultana Sulejmana I, mnogi ostaju skeptični verujući da bi napori američke vojske ipak mogli završiti jednako kao opsada iz 1456. kada je poginulo 10.000 Ugara i 50.000 turskih vojnika.

Onion je, inače, sajt sa lažnim vestima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track