BRDO PARA: Arapske zemlje hoće da finansiraju napad na Siriju!

Udaraju po svojima

BRDO PARA: Arapske zemlje hoće da finansiraju napad na Siriju!

Planeta -
Ponuda "prilično velika", ali "još ništa nije izvesno", izjavio američki državni sekretar Džon Keri

VAŠINGTON - Arapske zemlje ponudile su da finansiraju bilo koju vojnu intervenciju koju bi SAD preduzele u Siriji, rekao je danas američki državni sekretar Džon Keri poslanicima, tražeći podšku za vojne udare na sirijski režim.

"Neke od arapskih zemalja su rekle da će one podneti troškove ukoliko su SAD spremne da sve preduzmu na način na koji su to ranije činile drugde. Eto koliko su one tome posvećene", rekao je Keri u Spoljnopolitičkim odborom Predstavničkog doma Kongresa.

On je naglasio da je ponuda "prilično velika", ali je i istakao da "još ništa nije izvesno", javio je AFP. Istovremeno, američki državni sekretar Čak Hejgel istakao je pred poslanicima da bi planirani vojni udar na Siriju značajno umanjio vojne kapacitete predsednika Bašara al-Asada, javio je Rojters. Hejgel je, pored toga, ocenio da je "veoma velika verovatnoća" da će Asad ponovo upotrebiti hemijsko oružje ukoliko SAD ne budu reagovale i jasno stavile do znanja da je upotreba takvog oružja neprihvatljiva.

Američka administracija već dva dana vodi intenzivnu kampanju kako bi ubedila poslanike da odobre ograničene vojne udare na Siriju zbog navoda o upotrebi hemijskog oružja. Predsednik Barak Obama insistira da je sirijski režim prešao tzv. "crvenu liniju" i da je izvesno da je 21. avgusta u napadu kod Damaska upotrebio hemijsko oružje i usmrtio oko 1.400 ljudi.

Američki poslanici sada izrađuju nacrt rezolucije koji će biti poslat Kongresu, a koji bi američkoj administraciji dao rok od 60 dana za vojnu intervenciju, uz mogućnost da bude produžen za još 30 dana. Tom rezolucijom bio bi zabranjen ulazak američkih trupa na tlo Sirije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track