URNEBES: Hrvati počeli da dele lekcije Evropi usred Brisela!
Foto: Rojters

Prvi minuti

URNEBES: Hrvati počeli da dele lekcije Evropi usred Brisela!

Planeta -
Poslanik Tonino Picula najpre zamerio Žoze Manuelu Barozu jer u svom govoru nije pomenuo ulazak Hrvatske u EU, a zatim "podelio" i nekoliko ekonomskih saveta

BRISEL/ZAGREB - Poslanik vladajuće hrvatske Socijaldemokratske partije u Evropskom parlamentu Tonino Picula kritikovao je danas na plenarnoj sednici EP predsednika Evropske komisije (EK) Žozea Manuela Baroza zato što u svom govoru o stanju Unije nije pomenuo Hrvatsku i njen ulazak u EU.

"Hrvatska je prva zemlja koja je ušla u Uniju nakon stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma, što je zajednički uspeh same Hrvatske, institucija EU i, svakako, vaše Komisije”, rekao je Picula obraćajući se Barozu.

Barozo je danas pred poslanicima Evropskog parlamenta održao govor o stanju Unije, nakon čega je usledila rasprava. Picula smatra da je predsednik EK trebalo da pomene Hrvatsko priključivanje EU, 1. jula ove godine jer je, kako kaže, tim proširenjem olakšano rešavanje situacije u regionu.

"Kao najnovija članica, dokazaćemo kako proširenje Unije na Hrvatsku olakšava traženje evropskog rešenja i za regionalne napetosti, budući da situacija na jugoistoku našeg kontinenta ostaje i dalje složena", rekao je Picula, prenela je hrvatska agencija Hina.

Picula je kritikovao i drastičnu politiku štednje, rekavši da evropska politika i dalje jednostrano naglašava tržište i monetarnu dimenziju, a zapostavlja socijalnu politiku i politiku zapošljavanja.

"Visoka nezaposlenost mladih, žena i starijih radnika, potpuno je izmenila strukturu zaposlenosti u velikom delu Unije. Statistički podaci pokazuju da će svaka nova evropska generacija biti manje zastupljena u trajnom zapošljavanju od generacije pre nje. Dakle, i u Evropskoj godini građana, građani ostaju suočeni s ozbiljnim evropskim socijalnim i privrednim neizvesnostima”, naveo je Picula.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track