Lavrov: Sirija predaje hemijsko oružje napad SAD nepotreban

Rešen problem?

Lavrov: Sirija predaje hemijsko oružje napad SAD nepotreban

Planeta -
UN su saopštile da im je Sirija dostavila dokument koji predstavlja korak ka priključenju te zemlje međunarodnom sporazumu o hemijskom razoružanju, što je ranije obećala kako bi sprečila vazdušni napad SAD

ŽENEVA - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, saopštio je da Sirija predaje svoje hemijsko naoružanje i priključuje se međunarodnom sporazumu o zabrani njegovog korišćenja, što vojni udar SAD na tu zemlju čini nepotrebnim.

Lavrov je novinarima, uoči sastanka s američckim državnim sekretarom Džonom Kerijem, rekao da njihov cilj treba da bude da postignu dogovor kako da "jednom za svagda, reše problem hemijskog oružja u Siriji", s obzirom na priključenje te zemlje Konvenciji o hemijskom oružju.

"Rešenje ovog problema čini nepotrebnim bilo kakav napad na Siriju. Siguran sam da se naši Američki partneri snažno zalažu da pitanje hemijskog oružja u Siriji bude regulisano mirnim putem", rekao je Lavrov, u obraćanju u Ženevi, kojem je prisustvovao i Keri, preneo je AFP.

Ujedinjene nacije saopštile su ranije danas da im je Sirija dostavila dokument koji predstavlja korak ka priključenju te zemlje međunarodnom sporazumu o hemijskom razoružanju, što je ranije obećala vlada Bašara al-Asada kako bi sprečila vazdušni napad Sjedinjenih Američkih Država.

"Videćemo, zajedno sa stručnjacima, kako će se situacija dalje odvijati, da proces ne bude odlagan i da se odvija strogo u skladu s pravilima Organizacije za zabranu hemijskog oružja", rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je dodao da razgovori pružaju šansu za eventualno organizovanje međunarodne konferencije u Ženevi, na kojoj bi "trenutna situacija bila sklonjena sa nivoa vojnog sukobljavanja", a dve strane počele da pregovaraju o prelaznoj vladi.

"To je naš zajednički cilj i nadam se da će naš rad od danas i sutra pomoći da mu se približimo", zaključio je Lavrov.

Posle razgovora s Lavrovom, Keri je odbacio Asadov predlog da počne da dostavlja podatke o svom arsenalu hemijskog oružja mesec dana nakon potpisivanja međunarodnog sporazuma o zabrani hemijskog oružja, rekavši da "u takvom procesu nema ničeg standardnog".

Keri je upozorio da bi američki vojni udar mogao da se dogodi ako Asad ne pristane da na propisan način demontira svoj arsenal hemijskog oružja.

Konvencija o hemijskom naoružanju zabranjuje razvoj, proizvodnju, skladištenje i upotrebu hemijskoh oružja i obavezuje sve strane koje su je potpisale da prijave i unište svo hemijsko oružje koje poseduju.

Portparol UN objasnio je ranije da dostavljanje dokumenata ne znači da će se Sirija automatski priključiti sporazumu iz 1993. godine, već da to predstavlja "prvi korak" ka punopravnom članstvu Sirije u Konvenciji.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici optužuju Asadovu vladu za napad hemijskim oružjem u Damasku 21. avgusta, u kojem je poginulo više stotina ljudi.

U nameri da spreči vazdušni napad Zapada na Siriju, Rusija je predložila da Asadova vlada stavi svoje hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu.

Sirija je na to odgovorila da će se priključiti međunarodnoj konvenciji, kao deo tog plana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track