TURSKA: Kaznite Asada kao što je kažnjen Milošević!
Foto: REUTERS

Apel Ahmeta Davutoglua

TURSKA: Kaznite Asada kao što je kažnjen Milošević!

Planeta -
Turski ministar spoljnih poslova izjavio je danas da međunarodna zajednica mora da kazni sirijskog predsednika kao što je kaznila bivšeg predsednika Jugoslavije

TURSKA - Turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu izjavio je danas da međunarodna zajednica mora da kazni sirijskog predsednika Bašara al-Asada kao što je kaznila bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića i bivšeg iračkog predsednika Sadama Huseina.

“Kako god su kažnjeni zločinci Slobodan Milošević i Sadam Husein, isto tako prema međunarodnom pravu, mora biti kažnjen i režim Bašara al-Asada. To je jedini način da se zaustave zločini u Siriji. Ne možemo očekivati mir ako ne zapretimo sirijskom režimu”, rekao je turski ministar.

Tokom sastanka sa ministrom spoljnih poslova Nikaragve Santosom Lopezom u Ankari, Davutoglu je istakao da se mora biti uništeni i “poslednji gram hemijskog oružja u Siriji”.

“Ako će biti uklonjeno hemijsko oružje iz Sirije, to je sigurno pozitivan razvoj događaja. Ali i poslednji gram oružja. To je pogled u budućnost sigurno, ali ako se osvrnemo na ubijenu decu i žene u toj zemlji, ko će biti kažnjen zbog toga? Neko mora da odgovara za više od hiljadu ubijenih hemijskim oružjem”, kazao je Davutoglu.

On je naglasio da Turska podržava sve međunarodne zakone kojima se zabranjuje upotreba hemijskog oružja, istakavši da je upotreba smrtonosnog gasa zločin protiv čovečnosti.

Na kraju je rekao da su krivci za zločine u Siriji i sam Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i međunarodna zajednica.

“Dosta je više ubijanja u Siriji! SB UN je krivac, jer nije učinio ništa da zaustavi rat u Siriji. Zato sirijski narod i susedne zemlje plaćaju cenu. Radite šta želite, ali neka UN nešto učini i zaustavi rat u Siriji”, rekao je turski ministar spoljnih poslova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track