ODOBRENO U BRISELU: Hrvatskoj EU sankcije!
Foto: AP

Procedura kreće za dan-dva

ODOBRENO U BRISELU: Hrvatskoj EU sankcije!

Planeta -
Evropski zvaničnici ocenili da je Zagreb ozbiljno prekršio evropska pravila

BRISEL - Šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, evropski komesar za proširenje Štefan File i čelična ledi EU Vivijan Reding zadužena za EU pravosuđe obavestili su u petak sve članice EU da je Hrvatska ozbiljno prekršila evropska pravila.

Vivijan Reding je u petak s Barozom i Fileom obavestila ostale evropske komesare o kršenju evropskog naloga za hapšenje u Hrvatskoj i kolegijum je podržao njen predlog da se Hrvatskoj uvedu sankcije iz člana 39. hrvatskog pristupnog ugovora.

To znači da je procedura pokretanja sankcija protiv Hrvatske praktično već odobrena i da zvanično može biti pokrenuta već za dan-dva. U sledećih nekoliko dana, objasnio je taj izvor, Komisija će poslati pismo zemljama članicama u kojima ih obaveštava da će protiv Hrvatske aktivirati član 39. pristupnog ugovora koji govori da se "odgovarajuće mere" mogu pokrenuti na predlog Komisije uz konsultaciju sa zemljama članicama. Pošto dobiju to Komisijino pismo, članice imaju deset dana u kojima mogu i ne moraju dati svoje mišljenje o uvođenju sankcija Hrvatskoj.

"Formalno se sankcije pokreću u trenutku slanja pisma zemljama članicama, što će, zavisno od razvoja situacije u Hrvatskoj, biti u sledećih nekoliko dana", saznaje se u Briselu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track