NA GRANICI: Turski avioni oborili sirijski vojni helikopter!

Zaoštravanje

NA GRANICI: Turski avioni oborili sirijski vojni helikopter!

Planeta -
Direkor sirijske opozicione Opservatorije za ljudska prava rekao je da su pobunjenici zarobili jednog pilota, dok se o drugom ništa ne zna

DAMASK - Turska ratna avijacija oborila je sirijski vojni helikopter koji je ušao u vazdušni prostor Turske i ignorisao više upozorenja da ga napusti, izjavio je danas zamenik turskog premijera. Sirijski helikopter je zašao više od dva kilometra u turski vazdušni prostor, a pao je u Siriji pošto je pogođen projektilom koji je ispalio turski borbeni avion, rekao je novinarima zamenik premijera Bulent Arinč.

Direkor sirijske opozicione Opservatorije za ljudska prava rekao je da su pobunjenici zarobili jednog pilota, dok se o drugom ništa ne zna.

Novi incident bi mogao dodatno da zategne odnose Sirije i Turske, posebo zato što se Turska zalaže za međunarodnu intervenciju u Siriji. Arinč je rekao da je turska vojska podigla nivo borbene gotovosti i promenila pravila u odnosima sa sirijskom vojskom uz granicu zbog "stalne paljbe s druge strane".

Turski avioni su oborili sirijsku letelicu nad Sredozemnim morem u junu 2012. Ankara tvrdi da je avion pogođen u međunarodnom vazdušnom prostoru, dok Damask insistira da je leteo u sirijskom vazdušnom prosostu.

Rami Abdel Rahman, direktor opozicione Opservatorija čije je sedište u Londnu, ističe da su pobunjenici zarobili jednog pilota helikoptera, dok je sudbina drugog nepoznata.Ni Ankara ni Damask nisu zvanično komentarisali ovaj incident.

Odnosi između Sirije i Turske, koje su nekad bile bliske saveznice, znatno su pogoršani od početka pobune protiv Asadovog režima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track