PUNI KO BROD: Ovo su najmlađi milijarderi u Americi

Svet je njihov

PUNI KO BROD: Ovo su najmlađi milijarderi u Americi

Planeta -
Na čuvenoj Forbsovoj listi najbogatijih ljudi, ove godine se našlo nekoliko osoba mlađih od 40 godina, a najpoznatija su imena Marka Zakenberga, osnivača Fejsbuka, i Sergeja Brina, suosnivača Gugla

VAŠINGTON - Na listi američkih milijardera, koju ugledni časopis “Forbs” svake godine objavljuje, ove godine se našlo i njih 20 mlađih od 45 godina.

Najmlađi među njima je Dastin Moskovic (29), suosnivač Fejsbuka, koji se na ovoj listi prvi put pojavio 2010. Zahvaljujući udelu od 5 odsto u Fejsbuku, on je svoje bogatstvo u ovoj godini skoro udvostručio, tako da sada ima 5,3 milijarde dolara.Za njim sledi čuveni Mark Zakenberg, osnivač Fejsbuka i nekadašnji Moskovicev cimer na Harvardu. Osam dana je stariji i triput bogatiji - težak je oko 19 milijardi dolara, što je takođe duplo više u odnosu na prošlu godinu. Zahvaljujući tome, on je i jedan od 20 najbogatijih Amerikanaca. Treći je Skot Dankan, jedan od četvoro naslednika naftne imperije "Enterprise Products" koju je izgradio njegov otac. Star je 30 godina, neoženjen i ove godine za milijardu dolara bogatiji nego prošle: ukupno bogatstvo mu se procenjuje na 5,5 milijardi dolara. Šon Parker (33), osnivač Napstera i bivši predsedavajući Fejsbuka, težak je 2 milijarde dolara. Ove godine se oženio, a raskošno venčanje u kostimima u stilu “Gospodara prstenova” koštalo je 4,5 miliona dolara.Robert Pera (35), vlasnik 1,95 milijarde dolara, bivši je "Eplov" inžinjer koji je napustio čuvenu kompaniju da bi osnovao svoj "Jubikviti netvorks", a 2010. kupio je i NBA tim Memfis.

Mark Zakenberg
Mark Zakenberg

Džek Dorsi (36), suosnivač Tvitera, ima bogatstvo koje se procenjuje na 1,3 milijarde dolara. Za najveći deo svoje imperije Dorsi može da zahvali udelu od 35 osto u kompaniji "Skver", koja proizvodi softver i uređaje koji korisnicima omogućavaju procesuiranje uplata preko kreditnih i debitnih kartica. Nik Vudman (38) takođe ima 1,3 miijarde dolara i ovo mu je prva godina da se našao na listi 400 najbogatijih Amerikanaca. Osnivač je i izvršni direktor "Go Pro", svetskog proizvođača kamera koji beleži najbrži rast. Kompaniju je pokrenuo 2002, a prototip svoje prve kamere je konstruisao od delova bušilice i mamine šivaće mašine. Čejs Koulman (38) je težak 1,4 milijarde dolara. Glavnu dobit mu donosi fond "Tajger Global".Džon Arnold (39) bivša zvezda "Enrona" poseduje bogatstvo procenjeno na 2,8 milijardi dolara, a od prošle godine upsešno gradi karijeru u svetu fondova. On i supruga su potpisnici povelje "Dajem obećanje", kojom bogataši potvrđuju privrženost filantropskim projektima.Sergej Brin (40), suosnivač Gugla, koji ima "već" 40 godina i 24,9 milijardi dolara, ima uzbudljiv posao - nadgleda tajanstveno "odeljenje X" svoje komapnije, koje radi na futurističkim projektima kao što su čuvene Gugl naočari i kola bez vozača.Leri Pejdž (40), Brinov vršnjak, ima 24,9 milijardi dolara i više od 28 odsto akcija Gugla.

Sergej Brin
Sergej Brin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track