Lavrov: Rusija želi da pošalje vojne posmatrače u Siriju

Sve za mir

Lavrov: Rusija želi da pošalje vojne posmatrače u Siriju

Planeta -
Rusija je predložila da se u blizini svih mesta gde se nalazi hemijsko oružje u Siriji rasporede pripadnici međunarodnih vojnih snaga

MOSKVA - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je Rusija spremna da u Siriju pošalje vojne posmatrače da pomognu u naporima da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu. On je kazao da Rusija ne razmatra mogućnost o slanju vojnog kontigenta u Siriju.

Dodao je da je Rusija predložila da se u blizini svih mesta gde se nalazi hemijsko oružje u Siriji rasporede pripadnici međunarodnih vojnih snaga.

"Spremni smo da pripadnici naše vojne policije budu s tim međunarodnim snagama, ali izgleda da će vojni posmatrači biti dovoljni", rekao je Lavrov. Rusija je ranije predložila da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu, o čemu su u Ženevi 14. septembra dogovor postigli Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri.

Dogovor je omogućio da se izbegne vojna intervencija na Siriju, za šta su se zalagale SAD i Francuska, koje su sirijski režim optužile da je odgovoran za napad hemijskim oružjem u blizni Damaska 21. avgusta, kada je poginulo više od 1.400 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja