OSLOBOĐENI TAOCI U KENIJI: Ranjena četiri vojnika, tržni centar bezbedan

Drama u Keniji

OSLOBOĐENI TAOCI U KENIJI: Ranjena četiri vojnika, tržni centar bezbedan

Planeta -
Kenijska vojska krenula je u nedelju u juriš na somalijske ekstremiste koji drže taoce u tržnom centru u Najrobiju, gde su do sada ubili najmanje 68 ljudi, dok je policija upozorila da bi broj žrtava mogao da bude mnogo veći

NAJROBI - Većina talaca koje su islamistički ekstremisti zarobili u tržnom centru u prestonici Kenije Najrobiju je oslobođena, a veći deo kompleksa je bezbedan, saopštila je kenijska vojska.

"Stalo nam je da sve taoce oslobodimo žive i zbog toga je ova operacija veoma osetljiva. Činimo sve da ovaj problem rešimo brzo", objavile su na svojoj Tviter stranici kenijske Odbrambene snage.

U saopštenju vojske navodi se i da su, u akciji u tržnom centru "Vestgejt", ranjena četiri vojnika, preneo je AFP.

Kenijska vojska krenula je u nedelju u juriš na somalijske ekstremiste koji drže taoce u tržnom centru u Najrobiju, gde su do sada ubili najmanje 68 ljudi, dok je policija upozorila da bi broj žrtava mogao da bude mnogo veći.

Odgovornost za napad u tržnom centru "Vestgejt" preuzeo je pobunjenički pokret Al Šabab, povezan sa terorističkom mrežom Al Kaida, navodeći da je masakr "direktna odmazda za kenijsku vojnu intervenciju u Somaliji, gde se vojnici Afričke unije bore protiv islamista".

Tržni centar "Vestgejt" je popularan među bogatim Kenijcima i strancima i u njemu se juče oko podneva nalazilo oko 1.000 kupaca kada su naoružani napadači upali i počeli da bacaju granate i pucaju iz automatskog oružja.

Pripadnici izraelske specijalne jedinice Jamam upali su u tržni centar u Najrobiju, kako bi pružili pomoć taocima i povređenima posle terorističkog napada islamista.

"Izraelci su upravo ušli (u tržni centar) i pružaju pomoć taocima i povređenima", rekao je izvor koji nije želeo da mu se objavi ime. On je kazao da su pripadnici izraelskih jedinica u Najrobi stigli jutros.

Nedugo potom i kenijska vojska krenula je u juriš na somalijske ekstremiste koji drže taoce u tržnom centru u Najrobiju, gde su do sada ubili najmanje 59 ljudi, dok je policija upozorila da bi broj žrtava mogao da bude mnogo veći.

"Broj žrtava mogao bi da bude mnogo, mnogo veći od onog koji je do sada potvrđen, sudeći po telima koja se nalaze unutra", rekao je jedan od policajaca posle ulaska u tržni centar.

"Unutra ima mnogo mrtvih, a neki napadači su još uvek naoružani, pucaju i gađaju granatama policajce", dodao je ovaj izvor iz policije.

Krizni štab objavio je na Tviteru da se u tržnom centru čuje "sporadična pucnjava", a dok je vojska ulazila u kompleks, čula se snažna eksplozija.

Stejt department je potvrdio da među poginulima nema američkih državljana, ali ih je nekoliko ranjeno, dok je Ministarstvo spoljnih poslova Izraela saopštilo da je jedan Izraelac povređen u napadu.

Agencije ističu da pripadnici izraelske tajne službe Mosad "sarađuju" sa vlastima Kenije, ali se, za sada, izraelsko vlasništvo u jednom kafeu u tržnom centru isključuje kao motiv napada.

Strane ambasade u Najrobiju apeluju na svoje državljane da ostanu u domovima i da se ne približavaju delu grada gde se nalazi tržni centar Vestgejt.

Kenijska Vlada i humanitarne organizacije uputile su apel građanima za davanje krvi, jer je u bolnicama mnogo povređenih.

U izveštajima se podseća da bi ovaj teroristički napad mogao da bude odgovor militantnih islamista na intervenciju vojske Kenije tokom građanskog rata u Somaliji 2011. godine.

U obraćanju naciji, predsednik Kenije Uhuru Kenijata je rekao da deli tugu svih građana, kao i da je doživeo lični gubitak, jer su u napadu ubijeni njegova nećaka i njen verenik

Od povreda zadobijenih u napadu, preminuo je i pesnik iz Gane Kofi Avunor, saopštila je u međuvremenu kancelarija predsednika te zemlje. Avunor je bio i ambasador u Brazilu i SAD, kao i na Kubi.

Predsednik Kenijata je rekao da su pripadnici terorističke organizacije Al Šabab locirani u tržnom centru Vestgejt, da postoje "velike šanse" da budu neutralisani

"Kaznićemo počinioce ovog napada brzo i zaista veoma bolno", poručio je Kenijata.

Prema zvaničnim podacima, za sada je u terorističkom napadu na tržni centar ubijeno 59 osoba, ali izveštači sa lica mesta i očevici tvrde da ima oko 200 poginulih.

Većina žrtava su Kenijci, ali među ubijenima su i tri državljanina Velike Britanije, dvoje Francuza i dvoje Kanađana, među kojima ima i diplomatskih službenika.

Luksuzni tržni centar Vestergejt, koji je juče napala naoružana grupa ljudi, jednim je delom vlasništvo Izraelaca, navodi agencija Frans pres. Prema podacima policije, u napadu je poginulo 59 ljudi, a 175 je povređeno. Napadači još uvek drže veliki broja talaca.

Odgovornost za napad preuzela je somalijska teroristička organizacija El Šabab. Pripadnici te organizacije su saopštili da je napad odmazda za uključivanje kenijske vojske u borbu protiv islamskih ekstremista u Somaliji. Među žrtvama je i ganski pesnik i diplomata Kofi Avunor.

Interpol je kenijskim bezbednosnim snagama ponudio pomoć u hapšenju svih koji su povezani s napadom u Najrobiju i naveo da će Keniji dati sve neophodne informacije u rasvetljavanju tog događaja. Ta međunarodna policijska agencija je Keniji stavila na raspolaganje svoju ekipu sastavljenu od specijalista za borbu protiv terorizma i analitičara, kao i ostalo osoblje.

Ranije je objavljeno da je policija do sada uspela da iz tržnog centra Vestergejt izbavi oko 1.000 ljudi i da je u zgradi između 11 i 15 napadača.

http://www.youtube.com/watch?v=DhsOG07dE94

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track