Merkelova i dalje neprikosnovena!
Foto: Ap

Izbori u Nemačkoj

Merkelova i dalje neprikosnovena!

Planeta -
Hrišćansko-demokratska unija aktuelne kancelarke osvojila 42,8 odsto glasova i tako postala najjača politička opcija u državi

Specijalni izveštač Kurira iz Nemačke Marija Kordić

BERLIN - Turbulentan dan za Nemačku.Hrišćansko-demokratska unija (CDU), koju predvodi aktuelna nemačka kancelarka Angela Merkel (59), osvojila je ubedljivih 42,8 odsto glasova na jučerašnjim izborima za Bundestag i tako postala najjača politička opcija u državi, pokazali su prvi, preliminarni rezultati glasanja koje je objavila televizija ARD. Međutim, iako će i naredne četiri godine biti kancelarka, to ne znači da će uspeti da formira vladu u dosadašnjoj koaliciji jer su njeni dosadašnji partneri, liberali FDP šefa diplomatije Gida Vestervelea osvojili svega 4,7 odsto glasova, odnosno nisu prešli cenzus i nisu uspeli da uđu u Bundestag.Muž najveća podrškaMerkelova, koja je dosad nekoliko puta proglašavana najmoćnijom ženom sveta, najnovijim izbornim rezultatima pokazala je da je i dalje neprikosnovena na političkoj sceni svoje zemlje.- Ovo je bio divan dan! Osvojili smo osam odsto više glasova nego na prethodnim izborima, što je naša velika pobeda. Hvala svim glasačima Hrišćansko-demokratske unije koji su verovali u nas i podržali nas. Meni je pored njih najveća podrška bio suprug - rekla je Merkelova u svom izbornom štabu, u kojem se pojavila nakon zatvaranja birališta u 18 časova, dok je oduševljena masa njenih glasača neprestano uzvikivala: „Merki, Merki“.Zasad još nedovoljno glasova za ulazak u Bundestag ima i partija protivnika evra, Alternativa za Nemačku AfD. No i ona bi, posle daljeg prebrojavanja glasova, mogla da popravi rezultat od sadašnjih 4,9 odsto. Opoziciona Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) za tri odsto je popravila rezultat od pre četiri godine i osvojila 26 odsto. Druge dve opozicione stranke, Zeleni i Levica, osvojile su osam, odnosno 8,5 odsto glasova.Vlada neizvesnaProcentualno i u slučaju da FDP i AfD ne budu zastupljene u Bundestagu, opozicione stranke bi možda i imale dovoljno glasova za smenu vlasti, ali su se SPD i Zeleni još ranije izjasnili protiv koalicije s Levicom.Komentatori su predviđali turbulentan period nakon završetka izbora jer će samo prebrojavanje daljih glasova pokazati da li će nemački parlament činiti samo četiri stranke i koje će vladajuće koalicije biti moguće.

Veća izlaznost nego 2009.Prema prvim podacima, izlaznost na izborima u Nemačkoj je značajno veća nego na prošlom glasanju 2009. Prema podacima predsednika Federalne izborne komisija Roderika Iglera, do 14 časova na izbore je izašlo čak 41,4 odsto Nemaca, dok je 2009. izlaznost bila 36,1. I u Berlinu je takođe veća izlaznost za 0,5 odsto. Takođe, prema zvaničnim podacima, u Berlinu je značajno povećano glasanje putem pisama.

Mogla bi da zaseni TačerovuNemačka kancelarka Angela Merkel na putu je da zaseni nekadašnju britansku premijerku Margaret Tačer, kao ženu koja je najduže bila na čelu neke vlade u Evropi, prenosi britanski Gardijan. Prema navodima tog lista, Tačerova je bila premijer 11 godina, a da je Merkelova do sada osam godina na kancelarskoj poziciji.

Hrana i cigarete za novinareU izbornim štabovima političkih stranaka koje su učestvovale na izborima u Nemačkoj novinarima je bilo obezbeđeno sve da mogu nesmetano da prate izbore. Oni su, osim u kobasicama, tradicionalnom nemačkom specijalitetu, mogli da uživaju i drugoj ukusnoj hrani, kao i u besplatnim cigaretama, i to nekoliko vrsta.

http://www.youtube.com/watch?v=ddFoBnnWgDg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track