NEPRIJATELJ KANALIZACIJE: Ne bacajte vlažne maramice u WC šolju

Komunalni problem

NEPRIJATELJ KANALIZACIJE: Ne bacajte vlažne maramice u WC šolju

Planeta -
Problem je dobio svetsku pažnju jula ove godine kada je preduzeće koje održava kanalizaciju u Londonu prijavilo uklanjanje iz glavne cevi mase od 15 tona - "veličine autobusa"

NJUJORK - Sve popularnije vlažne toalet-maramice - zamena za toalet-papir, a koje se reklamiraju kao "biorazgradive", uzrok su masovnog zapušavanja kanalizacionih sistema širom SAD i drugde.

Vlasti kažu da se vlažne toalet-maramice ipak ne raspadaju što ih košta milione dolara - da otčepe cevi i zamene pumpe koje se od začepljenja kvare. Taj problem je dobio svetsku pažnju jula ove godine kada je preduzeće koje održava kanalizaciju u Londonu prijavilo uklanjanje iz glavne cevi mase od 15 tona - "veličine autobusa".

To je najpre pogrešno nazvano "brdom masnoće", ali se ispostavilo da su to vlažne toalet-maramice. U gradu Bemus Point, u državi Njujork, problem je toliki da su vlasti letos u kanalizaciju postavili korpe - "zamke", da bi uvatili iz kojih domaćinstava stižu maramice.

Poslali su im pisma, a zatim posetili stanovnike da bi im lično rekli da toalet-maramice ne bacaju u WC šolju. Američko udruženje koje okuplja 300 nadležnih komunalnih preduzeća (The National Ašociation of Clean Water Agencies) kaže da primedbe na toalet-maramice stižu već četiri godine.

To se poklapa s trajanjem pojačane reklamne kampanje o "vlažnim toalet-maramicama za bacanje u WC", kao opcije bolje od suvog toalet-papira. Jedna trgovinska organizacija kaže da vlažne toalet-maramice donose kozmetičkoj industriji obrt od šest milijardi dolara godišnje, uz rast prodaje od pet odsto godišnje od 2007. godine. Očekuje se da će dalji rast prodaje biti još veći u narednih pet godina.

Popularna marka "Kotonel" (Cottonelle) u reklami kaže: "Ako ne možete kosu očistiti na suvo, bez vode, zašto biste tako čistili guzu". Proizvođači tvrde da vlažne toalet-maramice označene kao pogodne za bacanje u WC šolju, nisu problem, već da su problem vlažne maramice za bebe i druge, označene kao nepogodne za bacanje u WC šolju, gde ih ljudi, međutim, ipak bacaju.

"Moj tim redovno odlazi na ronjenje po kanalizaciji" da utvrdi šta je uzrok problema, rekla je Trina Mekormik, viši menadžer u firmi koja proizvodi "Kotonel". "Utvrdili smo da 90 odsto začepljenja čine stvari koje ne bi trebalo bacati u WC - papirni ubrusi, proizvodi za žene i vlažne maramice za bebe".

Zvaničnici komunalnih službi se slažu da maramice, od kojih su mnoge napravljene od plastičnih vlakana, nisu jedini uzrok, ali kažu da su se problemi pogoršali s dolaskom vlažnih toalet-maramica. Vankuver, u državi Vašington, zbog tih maramica je u poslednjih pet godina potrošio više od milion dolara za zamenu tri velike kanalizacione pumpe i osam manjih koje su se stalno začepljivale.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track