Oči čitave Evrope uprte u Merkelovu
Foto: Reuter

Izbori u Nemačkoj: Pregovori o sastavu vlade se zahuktavaju

Oči čitave Evrope uprte u Merkelovu

Planeta -
Analitičari kažu da će vlast verovatno činiti „velika koalicija“, kancelarkin CDU i stranka njenog protivnika Štajnbrika; Evropska unija se pita da li će nemačka politika pružanja pomoći oslabljenim članicama evrozone sada biti drugačija

Specijalni izveštač iz Nemačke Marija Kordić

BERLIN - Još neizvesno.Kancelarka Nemačke Angela Merkel, posle ubedljive pobede na jučerašnjim izborima za Bundestag, gotovo izvesno i dalje ostaje na vlasti naredne četiri godine, ali pitanje je s kim će sastavljati novu vladu, zbog čega nije naročito srećna. Pored toga, svi sada čekaju da vide da li će biti promene u njenoj politici pružanja pomoći oslabljenim članicama evrozone, koja je uvedena u zamenu za sprovođenje oštrih mera štednje i reformi.Traže saveznikaDemohrišćanska unija (CDU) Merkelove na jučerašnjim izborima je osvojila 41,5 odsto glasova i apsolutnu većinu u parlamentu, ali njeni dosadašnji koalicioni partneri, Liberali (FDP) Gida Vestervelea, nisu uspeli da pređu cenzus za ulazak u Bundestag. Zbog toga je kancelarka primorana da potraži novog saveznika u taboru stranaka levog centra. Analitičari u Nemačkoj navode da je najizvesnija takozvana velika koalicija, to jest vlada CDU sa SPD, koja je na izborima osvojila 26 odsto glasova. To znači da će Merkelova vlast morati da deli pola-pola sa svojim protivnikom sa izbora Perom Štajnbrikom. Analitičar Petar Matušek kaže da su glasači SPD u najvećem broju pristalice velike koalicije.- Prošlu koaliciju glasači nisu negativno ocenili, tako da SPD nema razloga da ne uđe u vladu - rekao je Matušek.Prvi razgovoriMatijas Jung kaže da ideja velike koalicije ima podršku građana Nemačke jer može da ostvari oba cilja koja su njima važna - socijalnu pravdu i ekonomski prosperitet.Opšta je ocena da od 1950. nije postojala situacija slična ovoj - da obe velike nemačke partije ostvare tako dobar izborni rezultat.Merkelova je već razgovarala sa socijaldemokratama o formiranju koalicione vlade, ali ne isključuje mogućnost da o tom pitanju razgovara i s drugim potencijalnim partnerima, pre svega Zelenima. Ona se osvrnula i na odnos Nemačke prema EU.- Politika prema Evropi neće se menjati - rekla je Merkelova.

Uskoro bi mogao u vladu... Per Štajnbrik
Uskoro bi mogao u vladu... Per Štajnbrik

Kurir u omiljenom kebab restoranu MerkeloveAngela Merkel proslavila je jedan od brojnih restorana u Berlinu u kojem se pravi specijalitet kebab. Reč je o kafe-bistrou „Motiv“, koji je smešten u centru grada, a u koji je Merkelova rado i redovno svraćala pre nego što je postala kancelarka. Međutim, njegov vlasnik, poreklom iz Turske, kaže da se dešava da im ona i sada ponekad bude gost, što ih veoma obraduje. Zidovi restorana oblepljeni su isečcima iz novina koje su pisale o kancelarkinoj ljubavi prema kebabu iz „Motiva“, kao i različitim porukama za nju.U „Motiv“ dolaze i drugi poznati ministri i političari, a među njima je i Helmut Kol, čija slika takođe krasi zid restorana.

Uspeh Merkelove- mediji su mesecima izveštavali o ekonomskom napretku i građani su se osećali ušuškano i dobro u Nemačkoj- snažno liderstvo Angele Merkel osnažilo je njenu partiju- uticaj Merkelove u međunarodnoj politici doprineo je da glas za CDU bude glas za istu spoljnu politiku

Iznenađenja Evroskeptici i VesterveleIako su istraživanja javnog mnjenja pokazivala drugačije, FPD Gida Vestervelea, dosadašnjeg koalicionog partnera CDU, nije prešao cenzus i time je Merkelovoj otežao formiranje vlade. Analitičari dodaju i da je iznenađujuć rezultat tek osnovane AFD, stranke evroskeptika, koja je umalo prešla cenzus. Podsetimo, AFD se zalaže za ukidanje evra i povratak na nemačku marku.

Osula po HrvatimaIako je u centru pažnje na jučerašnjoj konferenciji za novinare bila njena izborna pobeda, Merkelova je iskoristila trenutak da spomene i problem s kojim se EU suočava zbog Hrvatske u poslednje vreme.- Žalosna sam što neposredno nakon priključenja Hrvatske EU mora ponovo da se govori o tome čega se neko ne pridržava - istakla je Merkelova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track