MINISTAR KURC: Austrija Srbiji i BiH šalje po pola miliona evra za poplave!
Foto: Milan Ilić

Austrijski fond za katastrofe

MINISTAR KURC: Austrija Srbiji i BiH šalje po pola miliona evra za poplave!

Austrija -
Mnogi Austrijanci imaju korene u katastrofom pogođenim područjima i mnogi su i lično otišli da pomognu. Svi oni koji ne mogu da odu mogu da daju finansijsku pomoć, kaže ministarka Mikl-Lajtner

BEČ - Austrija je izdvojila miliona evra prve pomoći za saniranje posledica katastrofalnih poplava u Srbiji i BiH, koje će taj novac podeliti po pola.

"Kao prvu pomoć juče smo odlučili da iz Austrijskog fonda za katastrofe izdvojimo miliona evra, pola za Srbiju, pola za Bosnu i Hercegovinu", rekao je ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) na današnjoj konferenciji za novinare.

Organizatori konferencije su objavili i da je Austrija odlučila da po 11. put pokrene svoju akciju "Sused u nevolji" (Nachbar im Not), koja se organizuje kada se u svetu dogodi velika katastrofa.

Ministar Kurc je podsetio da se Austrija odazvala i svojim stručnim ljudima na licu mesta i odgovarajućom opremom, kao i da se istovremeno zalaže da se Srbiji i BiH što pre pomogne i iz fondova Evropske Unije.

Johana Mikl Lajtner, ministarka unutrašnjih poslova Austrije, resora preko kojeg se koordiniše austrijska pomoć na terenu, kaže da potreba za pomoći ne poznaje granice.

"Mnogi Austrijanci imaju korene u katastrofom pogođenim područjima i mnogi su i lično otišli da pomognu. Svi oni koji ne mogu da odu da pomognu lično, mogu da daju svoj prilog finansijskom pomoći", apelovala je ministarka.

Albert Kern, predsednik Saveznog vatrogasnog saveza Austrije, rekao je da se austrijski vatrogasci, kao i specijalisti za spasavanje iz vode, uputili u pomoć Srbiji i BiH.

"U Srbiji imamo 50 ljudi sa šest aluminijumskih čamaca i jedom visokodelotvornom pumpom za vodu", kaže Kern. On se zahvalio poslodavcima austrijskih vatrogasaca volontera, koji su im dozvolili da odu u pomoć Srbiji i BiH.

"Sused u nevolji: Poplave u Jugoistočnoj Evropi" će, kao i kod prethodnih akcija "Sused u nevolji", biti snažno medijski podržana od ORF, u svim njegovima medijima: televiziji, radiju i internetu. Takođe, pod krovom ove akcije deluje osam renomiranih austrijskih dobrotvornih organizacija: Karitas, Crveni krst, Dijakonija, Narodna pomoć, Hilfswerk Austrija, Radnički savez samarićana, Bolnička služba Malteškog reda i austrijski ogranak organizacije CARE.

Mihael Landau (Michael Landau) predsednik Karitasa Austrija (Caritas Österreich), kaže da je ova organizacija kao prvu pomoć poslala 100.000 evra i 120 aparata za sušenje prostorija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track