SLOBODARCI TRAŽE: Gradonačelnik Hojpl odmah da pošalje pomoć na Balkan!
Foto: Reuters

Inicijativa u skupštini grada Beča

SLOBODARCI TRAŽE: Gradonačelnik Hojpl odmah da pošalje pomoć na Balkan!

Austrija -
Poslanici Slobodarske partije Austrije, na inicijativu svog lidera Hajnca Kristijana Štrahea, podnose zahtev da gradska skupština Beča glasa za upućivanje pomoći Srbiji

BEČ - Poslanici Bečke gradske skupštine, članovi Slobodarske partije Austrije mag. Johan Gudenus (Mag. Johann Gudenus), Johan Hercog (Johann Herzog), mag. Gerald Ebinger (Mag. Gerald Ebinger) i Volfgang Zajdl (Wolfgang Seidl) podnose zahtev za donošenje odluke o pomoći regionima pogođenim poplavama u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni, o kome će se raspravljati na sednici Opštinskog veća 23. maja. Inicijativu je pokrenuo lider Slobodarske partije Austrije Hajnc Kristijan Štrahe (Heinz Christian Strache).

Slobodarci podsećaju da su neslućene količine padavina u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni dovele do najgorih poplava u poslednjih sto godina.

"Stotine hiljada ljudi izgubilo je sve. Više od milion osoba nema pristup čistoj pijaćoj vodi, oko 100.000 privatnih kuća je uništeno, obrazovne i zdravstvene ustanove jako su oštećene. Ovoj katastrofi još se ne vidi kraj, a zdravstvene službe već upozoravaju na opasnost od širenja zaraza. Austrijska vojska već sada pomaže, ipak internacionalna pomoć biće neophodna za ponovnu izgradnju uništenih regiona. Grad Beč bi stoga trebalo da brzo i nebirokratski pomogne žrtvama poplava donacijom novčanih i robnih sredstava, kako bi se posledice poplave i nastala šteta brzo uklonili, a infrastruktura čitavog regiona stablilizovala", navodi se u zahtevu.

Slobodarci podsećaju da je Grad Beč grad pobratim glavnog grada Srbije, Beograda, pa treba da smatra svojom dužnošću da delima dokaže svoje prijateljstvo. Poslanici traže od gradonačelnika Mihael Hojpla da smesta naloži pružanje mera pomoći katastrofom pogođenim regionima, u oblasti saniranja štete i obnove koja će potom uslediti. Podnosioci zahteva traže i da gradska skupština odmah o tome glasa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track