KONAČNO: Austrija rešila da prizna fakultetske diplome stranaca!
Foto: Kurir Austrija

Informacije na sajtu ÖIG

KONAČNO: Austrija rešila da prizna fakultetske diplome stranaca!

Austrija -
Mnogi imigranti, čak i oni sa visokim kvalifikacijama i fakultetskim diplomama, do sada nisu mogli da se snađu, gubili su mnogo vremena, školovali se ispočetka, a da sve to nisu morali

BEČ - Austrijski integracioni fond (ÖIG) otvorio je web stranicu na kojoj doseljenici mogu da se informišu kako u Austriji mogu biti priznate njihove školske diplome i druge stručne kvalifikacije stečene u domovini, ili bilo kojoj drugoj zemlji. Mnogi su ovaj potez protumačili kao otvaranje Austrije prema školovanim migrantima, od kojih čak četvrtina radi poslove znatno niže od njihove kvalifikacije.

"Na web stranici www.berufsanerkennung.at sa par klikova možete pronaći ko je zadužen za priznavanje vaše diploma”, kaže Franc Volf­Majr (Franz Wolf­Meir), direktor ÖIF­a.

Sve informacije na www.berufsanerkennung.at su i na bosansko/hrvatsko/srpskom, kao i na turskom jeziku.

Ovo je jedan od načina da se olakša snalaženje ljudima koji su se doselili u Austriju i tu žele da rade posao za koji su se školovali. Naime, za priznavanje diploma i odobravanje rada u pojedinim zanimanjima u Austriji su zadužene različite institucije od opštinskog do saveznog nivoa.

U ovakvoj "šumi“ nadležnosti mnogi imigranti ­ čak i oni sa visokim kvalifikacijama i diplomama fakulteta do sada nisu mogli da se snađu, gubili mnogo vremena, školovali se ispočetka, a da sve to nisu morali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track