REKORDAN BROJ UČESNIKA: Bečka Parada ponosa u subotu!

Petodnevni Prajd u Austriji

REKORDAN BROJ UČESNIKA: Bečka Parada ponosa u subotu!

Austrija -
Parada će početi na platou ispred Gradske kuće, zatim će krenuti Ringom, da bi u 17 sati učesnici minutom ćutanja odali poštu žrtvama homofobnog nasilja i umrlima od side

BEČ - U Beču u subotu 14. juna počinje Bečki prajd, najveća manifestacija LGBT zajednice u Austriji i trajaće pet dana. Parada ponosa je u subotu, prvog dana Prajda, a organizatori najavljuju rekordan broj učesnika.

"Beč je glavni grad duginih boja”, izjavila je gradska ministarka za integraciju Sandra Frauenberger (SPÖ). Ona je na konferenciji za štampu najavila nove strategije podučavanja na temu jednakosti i slobodne seksualne orijentacije u bečkim školama.

Zamenica gradonačelnika Marija Vasilaku (Maria Vassilakou) izjavila je da podržava ideju o izmeni prava o usvajanju i bračnog prava, kako bi pripadnici LGBT zajednice i u ovom pogledu bili integrisani.

"Ova prava neće im doneti ne samo dugo traženo prihvatanje i poštovanje, već i slobodu. Ovo je borba. Mirna, čak prijateljska, ali, ipak, borba. I mi ćemo nastaviti da se borimo za jednakost”, izjavila je Vasilaku.

Parada će početi u subotu u 14 časova na platou ispred Gradske kuće, zatim će krenuti Ringom u smeru suprotnom od toka saobraćaja. U 17 časova minutom ćutanja učesnici će odati poštu žrtvama homofobnog nasilja i umrlima od side. Oko 18 časova povorka će se vratiti na plato ispred Gradske kuće, gde će se i završiti.

"Bečki prajd je izuzetno važna manifestacija, budući da je homofobija i dalje sveprisutna", kažu organizatori, podsećajući na nedavne pretnje i homofobne izjave na Fejsbuku protiv pobednice Eurosonga Končite Vurst.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track