DISKRIMINACIJA SE NASTAVLJA: Turski jezik ipak neće biti na maturi!

Političari taktiziraju

DISKRIMINACIJA SE NASTAVLJA: Turski jezik ipak neće biti na maturi!

Austrija -
Partije se spremaju za pokrajinske izbore naredne godine, pa za ovako osetljivu temu u kampanji trenutno nema nesta

BEČ - Većina direktora austrijskih škola, njih čak 72 odsto, podržava ideju da jedan od izbornih predmeta na maturskom ispitu bude i turski jezik, ali politička odluka o tome još nije donesena.

Pre tri godine tadašnja ministarka obrazovanja Klaudija Šmid (Claudia Schmied, SPÖ) pokušala je da uvede ovu novinu. Predlog nije usvojen jer je Narodna partija bila protiv. Time je nastavljena diskriminacija turskog jezika kao jezika velike migrantske grupe, budući da učenici već godinama imaju mogućnost da na maturi polažu češki, mađarski, slovenski i bosanski/hrvatski/ srpski jezik.

Zagovornici ove ideje smatraju da bi na ovaj način učenici turskog porekla bolje naučili gramatiku i leksiku maternjeg jezika, koji generalno govore samo kod kuće, te baš u ovim oblastima kasnije imaju problema.

Republička ministarka obrazovanja Gabrijele Hajniš-Hosek (Gabriele Heinisch-Hosek, SPÖ) još uvek se ne izjašnjava. Teško da će uskoro doći do bilo kakve odluke, budući da se, pre svega bečki SPÖ, sprema za izbore 2015. godine, a ova odluka bi mogla da ugrozi očekivane uspehe i odbije deo potencijalnih birača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track