UZVRAĆAJU SANKCIJE EVROPI: Ruski turisti bojkotuju Austriju, bečki hoteli i butici u gubicima!
Foto: Kurir Austrija

Iz Moskve s ljubavlju

UZVRAĆAJU SANKCIJE EVROPI: Ruski turisti bojkotuju Austriju, bečki hoteli i butici u gubicima!

Austrija -
Hoteli sa pet zvezdica i elitne radnje zvrje prazni, kočijaši ispred Albertine žale za velikim bakšišima koje su Rusi do prošle godine ostavljali

BEČ - Kriza u Ukrajini i sankcije koje je EU evela Rusiji nemaju samo političke, već i finansijske posledice po Beč. Vlasnici hotela i elitnih radnji u centru grada žale se na velike gubitke, budući da je ove godine broj ruskih turista skoro prepolovljen!

Prema podacima Privredne komore Austrije, ruski turisti su 2013. godine ovde ostavili 60 miliona evra. Početkom ove godine gubici su bili osetni:

“U aprilu i maju zabeležili smo pad prometa od čak 30 odsto. Ko zna šta će biti do kraja godine”, žali se vlasnik butika u centru Beča.

"Razlog je znatno manji broj ruskih turista", potvrdila je bečka agencija za turizam “Wien Tourismus”.

U periodu januar-mart 2014. broj noćenja opao je za čak 22 odsto. Manji broj ruskih gostiju posebno je pogodio hotele sa pet zvezdica i elitne butike u ulici Kertnerštrase. Pored ukrajinske krize, i pad rublje razlog je manjoj poseti. Naime, s padom ruske valute let u euro-zonu za Ruse je poskupeo za trećinu.

Ruski turisti u Beču važe ne samo za bogate pojedince, koji kupuju u skupim radnjama, već i za veoma galantne goste koji ostavljaju veliki bakšiš.

“Kad Rusi daju bakšiš, oni daju mnogo”, uz široki osmeh rekao nam je jedan od kočijaša ispred Albertine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track