SVETSKI, A NAŠI: Najbolji lekari iz dijaspore po peti put u Beogradu
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Konferencija srpske medicinske dijaspore

SVETSKI, A NAŠI: Najbolji lekari iz dijaspore po peti put u Beogradu

Austrija -
Vi ste potrebni ovoj zemlji, kao i vaše znanje, a naš narod vam se zahvaljuje na želji da pomognete, rekla je princeza Katarina našim stručnjacima iz rasejanja

BEOGRAD - Redovni susreti naših lekara i eksperata medicinskih nauka iz zemlje i dijaspore doprinose stalnom unapređenju međusobnih veza i stručne saradnje, istaknuto je danas na svečanom otvaranju Pete konferencija srpske medicinske dijaspore.

Pozdravljajući učesnike dvodnevnog skupa, koji se održava u organizaciji Fondacije princeze Katarine Karadorđević i Univerzitetske dečje bolnice u Tiršovoj, episkop remezijanski Andrej je preneo blagoslov patrijarha srpskog Irineja i njegovo žaljenje što ga je put sprečio da im lično poželi uspeh.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar izrazio je zadovoljstvo što se odazvao impozantan broj izvanrednih stručnjaka, ističući da konferencija ima veliki značaj u uključivanju srpske medicine u svetske tokove.

Ministar je izrazio posebnu zahvalnosti princezi Katarini na ličnom zalaganju i entuzijazmu da preko svoje fondacije, koristeći lične kontakte, nesebično pomaže našem narodu, kao i na velikom trudu na povezivanju sa svetski poznatim zdravstvenim ustanovama i vrhunskim ekspertima.

Kad je u pitanju saradnja sa dijasporom, više od opreme i edukacije nam treba međusobna povezanost, umrežavanje sa kolegama koje nose napredak u medicini, rekao je dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Nebojša Lalić.

Predsednik Srpskog lekarskog društva, akademik Radoje Čolović, ocenio je da su "lista predavača i renome institucija iz kojih dolaze garancija da će skup uspeti".

Goste je pozdravila i prof. dr Ida Jovanović, u ime Kraljevskog medicinskog saveta i dr Snežana Babović, u ime naših lekara iz dijaspore.

Obraćajući se učesnicima i organizatorima konferencije, princeza Katarina Je poručila da zajedno treba da damo doprinos da sistem zdravstvene zaštite u Srbiji postane bolji, efikasniji i dostupniji svim našim građanima i da time donesemo bolju budućnost našoj zemlji.

"Vi ste potrebni ovoj zemlji, kao i vaše znanje, a naš narod vam se zahvaljuje na želji da pomognete", rekla je princeza Katarina.

Na dvodnevom skupu, niz različitih tema biće obuhvaćen simpozijumima, predavanjima i radnim sesijama sa fokusom na medicinsku genetiku, KanMed program, rađen u saradnji sa kanadskim Kraljevskim koledžom lekara i hirurga, žensko zdravlje sa patologijom dojke, psihijatriju, kao i gerontologiju i bolesti starijeg doba.

Svečanom otvaranju su prisustvovali i brojni gosti, među kojima i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Majkl Kirbi, ambasador Australije Džulija Fini i ambasador Kanade Roman Vaščuk.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track