Hajniš-Hosek traži skraćenje raspusta!
Foto: Parlament.at

Đaci će manje odmarati leti

Hajniš-Hosek traži skraćenje raspusta!

Austrija -
Austrijska ministarka obrazovanja smatra da je devet nedelja previše za raspust i smatra da ga treba skratiti za nedelju dana

BEČ- Ministarka obrazovanja Gabrijele Hajniš-Hosek (Gabrielle Heinisch-Hosek, SPÖ), ponovo je u utorak pokrenula raspravu o skraćivanju letnjeg raspusta za nedelju dana.

Ministarka je uverena da je devet nedelja bez škole predug period za đake, a svoje uverenje argumentuje činjenicom „da i veliki broj stručnjaka u oblasti pedagogije zastupa ovu tezu“. Hajniš-Hosekova je naglasila da će pre donošenja bilo kakve odluke razgovarati sa predstavnicima sindikata i roditelja.

Portparolka Socijaldemokratske partije za pitanja obrazovanja Elizabet Grosman (Elisabeth Grossmann, SPÖ) sličnog je mišljenja. Ona traži skraćivanje letnjeg raspusta sa devet na osam nedelja, kao i uvođenje tri slobodna dana u toku godine, koja deca mogu da iskoriste da umesto u školi, provedu u porodičnim aktivnostima.

Za sada u Austriji postoje školski slobodni dani (schulautonome Tage), kada se nastava ne održava, a škole ih mogu iskoristiti kako bi, na primer, neki praznik koji pada u četvrtak spojile sa vikendom.

Grosmanova čak želi da ukine ove dane, i zameni ih danima za porodične aktivnosti. Protiv ove ideje već se javno izjasnila ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner, ÖVP).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track