Urlike Lunaček  izabrana za potpredsednicu Evropskog parlamenta
Foto: Zorana Jevtić

Velika čast i odgovornost

Urlike Lunaček izabrana za potpredsednicu Evropskog parlamenta

Austrija -
Urlike Lunaček izborom za jednog od 14 potpredsednika EP postala je austrijski političar sa najvišim rangom među evropskim poslanicima

STRAZBUR - Ulrike Lunaček (Ulrike Lunacek), šefica delegacije austrijske Partije zelenih u Evropskom parlamentu izabrana je za jednog od 14 potpredsednika ovog tela.

Lunačekova (57) je tako postala austrijski političar sa najvišim rangom među evropskim poslanicima. Ona se prethodno kandidovala i za mesto predsednice EP, ali je izgubila od nemačkog predstavnika Martina Šulca (Martin Schulz), koji je produžio svoj mandat.

Eva Glavišnig (Eva Glawischnig), šef Partije zelenih izjavila je da je izbor Lunačekove na ovu poziciju veliki uspeh i priznanje za njen rad u proteklom periodu.

“Naša partija je ponosna na nju i čestitamo joj od srca”, dodala je Glavišnig.

Ulrike Lunaček se svojim koleginicama i kolegama zahvalila na ukazanom poverenju i saopštila koji su njeni ciljevi.

"Kao pobornica evropskih vrednosti, ljudskih prava i prava manjina sa posebnim elanom radiću na tome da što bolje predstavljam EP. Moj glavni cilj biće da Evropski parlamenta bude transparentniji i što prisutnioji u evropskoj svakodnevici.

Ja ću biti taj snažni proevropski glas, koji će predstavljati protivtežu desničarskim pokretima. Cilj je i osnivanje samo jednog parlamentarnog sedišta – u Briselu”, objasnila je Lunačekova.

Ulrike Lunacek je poslanica EP od 2009. godine, a do izbora na potpredsedničko mesto EP u utorak imala je funkciju potpredsednice frakcije zelenih partija u parlamentu EU. Bila je i izveštač ovog tela za Kosovo, zalažući se da Kosovo bude samostalna država.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track