MMF: Dobro razmislite pre nego ukinete garancije za dug Hipo!
Foto: Beta

Upozorenje Austriji

MMF: Dobro razmislite pre nego ukinete garancije za dug Hipo!

Austrija -
Postoji rizik da će uskraćivanje jemstva garancija dovesti pod znak pitanja slična jamstva ostalih lokalnih tela, naveo je MMF

BEČ - Austrija bi trebala dobro da razmisli pre nego što uskrati garanciju na 890 miliona evra duga Hipo Alpe adrija banke (Hypo Alpe Adria) s nižim prioritetom naplate za koji je garantovala pokrajina Koruska, gde je sedište banke, poručili su iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Premda osmišljeno i planirano kao izolovani slučaj, prisutan je rizik da će to uskraćivanje garancija dovesti pod znak pitanja slična jamstva ostalih lokalnih tela, naveo je MMF u godišnjem pregledu stanja austrijske privrede, preneo je Blumberg.

Austrija je odbacila kritike argumentom da se time u finansiranje gašenja banke, uz poreske obveznike, uključuju i ulagači. Austrija je bila primorana da nacionalizuje Hipo 2009. godine. Bančinih 18 milijardi evra imovine biće prebačeno u takozvanu lošu banku u drugoj polovini godine, u skladu s preporukama MMF-a, koji je pozdravio plan Austrije da proda filijale Hipo banke na prostoru bivše Jugoslavije.

"Posmatrano u širem kontekstu, vrlo smo zadovoljni napretkom postignutim u Hipu", napominje ipak šef kancelarije MMF-a u Austriji Bas Beker novinarima u austrijskoj prijestolnici.

Guverner austrijske centralne banke Ewald Nowotny kazao je kako je odluka da se ne dopusti propast Hipo banke, kao jedna od opcija koju je vlada nedeljama razmatrala, u potpunosti u skladu s MMF-ovim preporukama.

MMF je austrijskoj privredi blago snizio prognoze rasta u ovoj godini, na oko 1,5 posto, s ranije prognoziranih 1,7 posto, a vladi je ponovo poručio da treba da ojača kontrolu nad državnim finansijama i ubrza restrukturiranje posrnulih banaka.

Vlada u Beču je od izbijanja krize u 2008. godini u potpunosti ili delom nacionalizovala tri zajmodavca, uključujući Hipo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track