OPASNO: Austrija vicešampion Evrope po zagađenosti vazduha!
Foto: Wikipedia

PREŠLI SVE GRANICE

OPASNO: Austrija vicešampion Evrope po zagađenosti vazduha!

Austrija -
Austrija u vazduh emituje za 40 odsto više azotnih oksida od količine koja je propisana zakonima Evropske unije, a od nje je jedino gori Luksemburg

BEČ - Austirja je, posle Luksemburga, druga država u Evropskoj Uniji po zagađenosti vazduha.

Austrija je probila sve granice dozvoljene emisije azotnih oksida. Naime u vazduhu je za oko 40 odsto veća koncentracija ovih štetnih jedinjenja od propisanih zakonima EU. Jedino je Luksemburg nadmašio Austriju po zagađenosti vazduha (između 50 i 60 posto).

Među onima koji su prekršili dozvoljeni maksimum azotnog oksida u vazduhu su poslednjih godina i Nemačka, Francuska i Belgija, kao i Irska. Malta i Španija. Slovenija, Holandija i Poljska su nasjbljize dozvoljenoj granici. Sve ostale članice EU su zagađivale ovim jedinjenjima svoj vazduh manje od dozvoljenog limita.

Industrijski manje razvijene države EU i sa manjom gustinom prometa motornih vozila, Bugarska, Rumunija, Litvanija, Estonija, Letonija, Mađarska, Slovačka, Portugal ­ su za nekoliko desetaka procenata ispod limita EU.

Veće količine azotnih oksida u atmosferi dovode no oštećenja disajnih puteva. Ova jedinjenja utiču i na stvaranje "kiselih kiša", smoga... Usled azotnih monoksida nataju "ozonske rupe« u stratosferi i dolazi do zagrevanja planete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track