KARANTIN: Posle smrti Somalijca niko ne može da napusti izbeglički centar!
Foto: Reuters

Meningitis u Trajskirhenu u Donjoj Austriji

KARANTIN: Posle smrti Somalijca niko ne može da napusti izbeglički centar!

Austrija -
Pacijent je iz Somalije u Austriju doputovao pre nedelju dana, a u utorak je prebačen u jednu bečku bolnicu, gde je preminuo od posledica bakterijskog meningitisa

SANKT PELTEN - U izbegličkom prihvatnom centru Trajskirhen (Traiskirchen) u Donjoj Austriji, od juče jeu opsadnom stanju, zbog smrti jednog azilanta, koji je preminuo od meningitisa.

Za njega je upala moždane opne bila fatalna. Pacijent je iz Somalije u Austriju doputovao pre nedelju dana, a u utorak je prebačen u jednu bečku bolnicu, gde je u četvrtak preminuo od posledica bakterijskog meningitisa.

S obzirom da se radi o infektivnoj bolesti, svi radnici u Trajskirhenu, koji su imali kontakt sa preminulim, dobiće preventivno antibiotike.

"Nesrećni Somalijac je došao u Austriju već inficiran, a lica koja su radila na njegovom prihvatu ipružanju lekarske pomoći, a nisu vakcinisana protiv ove vrste meningitisa, ne smeju da napuštaju centar", izjavio je Hajnc Cimper (Heinz Zimper, ÖVP), čelnik regije Baden u kojoj se nalazi Trajskirhen.

Andreas Babler (SPÖ), gradonačelnik Trajskirhena, dodaje da nema opasnosti za stanovništvo od širenja bolesti.

Cenar već prebukiran

Ervin Prel (Erwin Pröll, ÖVP) zahtevao je nedavno da se zabrani prihvat novih izbeglica,u centar Trajskirhen jer je prepunjen. U centru je već više od 1.300 izbeglica, a kapacitet je 480 osoba. .Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl Lajtner (Johanna Mikl­Leitner, ÖVP), zapretila je da će austrijskim pokrajinama, koje ne ispunjavaju dogovor u primanju izbeglica na svojoj teritoriji (takve su četiri od ukupno devet), da će lično doći da nađe smeštaj za izbeglice, i predložila da se u tu svrhu iskoriste prazne kasarne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track