DISKRIMINACIJA: Austrijancima opraštajte manje kazne, Turke i ostale strance kaznite!
Foto: Milan Ilić

Policajac optužio vlast za rasizam

DISKRIMINACIJA: Austrijancima opraštajte manje kazne, Turke i ostale strance kaznite!

Austrija -
Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo sve zaposlene koji imaju neke informacije o sličnim slučajevima da se obrate nadležnima bez straha od negativnih posledica

INZBRUK - Funkcioner policije iz pokrajine Tirol optužio je vlast za diskriminaciju stranaca i rasizam. On je za list Standard (Der Standard) izjavio da su policajci dobili uputstvo da primenjuju različite kriterijume prema vozačima koje zaustave prilikom saobraćajnih prekršaja. Sve u zavisnosti od njihovog porekla!

Ovaj policajac, čije ime Standard nije objavio, tvrdi da im je nedavno na jednom treningu u prostorijama pokrajinskog saobraćajnog odeljenja, rečeno da se u slučaju manjeg prekršaja vozačima umesto kazne, može izdati samo opomena ili upozorenje, osim ako nisu Turci ili drugi stranci!

Organizacije za ljudska prava potvrđuju svedočenje policajca i dodaju da se njihovim savetovalištima redovno javljaju osobe koje su osetile tu vrstu diskriminacije.

Direktor tirolske policije Helmut Tomac, rekao je da je istraga u toku i da je policiji u interesu da takve stvari saseku u korenu. Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je sve zaposlene koji imaju neke informacije o sličnim slučajevima da se obrate nadležnima bez straha od negativnih posledica.

Zamenica predsednika pokrajine Tirol, Ingrid Felipe (Zeleni), predlaže vladi da poveća udeo žena i ljudi sa migrantskim poreklom u policiji jer bi se tako smanjile predrasude i poboljšala efikasnost u radu policije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track