ANKETA: Slobodarcima iz meseca u mesec raste rejting!
Foto: Reuters

U usponu

ANKETA: Slobodarcima iz meseca u mesec raste rejting!

Austrija -
Broj bristalica Slobodarske partije, u odnosu na prošli mesec porastao za jedan procenat i trenutno iznosi 29 odsto

BEČ - Slobodarska partija (FPÖ) beleži sve veću popularnost kod Austrijanaca i nju trenutno podržava 29 odsto ispitanih. S druge strane, broj pristalica Narodne partije (ÖVP) se iz dana u dan osipa.

Magazin "Profil“ je u svom poslednjem broju objavio rezultate ankete Instituta za istraživanje javnog mnjenja (Unique research) sprovedene na uzorku od 500 ispitanika, prema kojoj je broj bristalica Slobodarske partije, u odnosu na prošli mesec porastao za jedan procenat i trenutno iznosi 29 odsto. Na drugom mestu se i dalje nalazi socijaldemokratska stranka (SPÖ) sa podrškom birača od 25 odsto, što je porast za jedan procenat u odnosu na prošli mesec.

Iako je u poslednjih mesec dana izgubila čak dva procenta, Narodna partija se i dalje nalazi na trećem mestu. Njoj trenutno veruje 19 odsto anketiranih. Stranka Zelenih zabeležila je rast od jednog procenta, pošto je podržava 13 odsto Austrijanaca. Stranka Neod pala je sa 11 na 10 odsto, dok Tim Štronah (Team Stronach) i dalje stagnira na dva odsto.

Kada je mesto premijera u pitanju, tu listu i dalje predvodi Verner Fajman (Werner Faymann), trenutni predsednik vlade, sa 20 odsto (porast za dva procenta). Na drugom mestu je lider slobodaraca Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache) koga na mestu premijera želi da vidi 19 odsto ispitanih (porast za dva procenta). Vicepremijera Mihaela Špindelegera (Michael Spindelegger) podržava 14 odsto ispitanih (porast za jedan procenat).

Evu Glavišnik (Eva Glawischnig), šeficu zelenih, za mesto premijera biralo bi devet odsto ispitanih (porast za dva procenta), a Matijasa Štrolca (Matthias Strolz), lidera Neosa šest odsto (porast za jedan odsto). Katrin Nahbaur (Kathrin Nachbaur) iz Tima Štronah i dalje podržava svega tri odsto ispitanih.

Ova anketa obuhvatila je i pitanje azilanata koji u poslednje vreme sve više pristižu u Austriju. Čak 40 odsto ispitanih smatra da alpska republika prima previše azilanata. Jednak broj anketiranih misli da trenutni broj izbeglica nije prevelik, dok se 16 odsto ispitanih zalaže da Austrija prihvati još izbeglica. Četiri odsto anketiranih nije imalo komentar na ovu temu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track