BROJ JEDAN U BEČU: Hojpl i dalje ima najveću podršku građana!

Anketa

BROJ JEDAN U BEČU: Hojpl i dalje ima najveću podršku građana!

Austrija -
Hojplovom rejtingu doprinela je i činjenica da je upravo Beč odabran za domaćina Evrovizije sledeće godine

BEČ - Bečkom političkom scenom, uoči pokrajinskih i gradskih izbora, i dalje dominiraju gradonačelnik Mihael Hojpl (Michael Häupl) i Socijaldemokratska partija (SPÖ), koju podržava 38 odsto ispitanih.

Hojplovom rejtingu doprinela je i činjenica da je upravo Beč odabran za domaćina Evrovizije sledeće godine, dok Narodna partija (ÖVP) i dalje beleži gubitke.

Prema najnovijoj anketi koju je za dnevni list Esterajh sprovela agencija Galup, rejting Socijaldemokratske partije u Beču u poslednjih mesec dana porastao je za dva procenta i trenutno iznosi 38 odsto. Međutim, to i dalje predstavlja pad od 6 procenata u odnosu na prošle pokrajinske i opštinske izbore. Druga najomiljenija stranka u Beču je Slobodarska partija (FPÖ), koju i dalje podržava 25 odsto ispitanih.

Kao i na prošlim izborima, stranka Zelenih ima podršku od 13 odsto. Narodna partija izgubila je dva odsto glasova u odnosu na prošle izbore i za nju bi u ovom momentu glasalo samo 12 odsto anketiranih. Stranku Neos biralo bi devet odsto Bečlija.

Kada je mesto gradonačelnika Beča u pitanju, tu poziciju i dalje čvrsto drži gradonačelnik Mihael Hojpl. Njegov rejting kod građana glavnog grada Austrije u poslednjih mesec dana porastao je za pet procenata.

Tome je najverovatnije doprinela i činjenica da je upravo Beču dodeljena organizacija Evrovizije sledeće godine. Tako bi sada ime gradonačelnika Hojpla na glasačkom listiću zaokružilo više od 51 odsto ispitanih.

Lidera slobodaraca Hajnca-Kristijana Štrahea (Heinz-Christian Strache) na mestu gradonačelnika želi 21 odsto ispitanih. Mariju Vasilaku (Maria Vassilakou, Zeleni) podržava 13 odsto Bečlija, a Manfreda Juracku (Manfred Juraczka, ÖVP) samo 10 odsto anketiranih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track