KURC: Američki vazdušni napadi protiv IS pozitivni!
Foto: Beta AP

Kriza u Iraku

KURC: Američki vazdušni napadi protiv IS pozitivni!

Austrija -
Verska manjina Jezida je u veoma opasnoj situaciji, a IS ima cilj da sve manjine izbriše i u međuvremenu predstavlja pretnju po Evropu, upozorio je ministar inostranih poslova Austrije

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) ocenio je američke vazdušne napade protiv terorističke grupe "Islamska država" (IS) u Iraku kao pozitivne.

Verska manjina Jezida je u veoma opasnoj situaciji, a IS ima cilj da sve manjine izbriše i u međuvremenu predstavlja pretnju po Evropu, upozorio je Kurc.

On je, u izjavi austrijskom radiju "Oe1", rekao da je bilo potrebno vojno delovati protiv IS kako bi se zaštitile manjine u regionu.

Austrija se, prema njegovim rečima, usredsredila na humanitarnu pomoć, jer vazdušni napadi nisu dovoljni.

Upitan da li je pomoć Zapada Iraku trenutno dovoljna, on je ukazao da, imajući u vidu dramatično stanje, očigledno ništa nije dovoljno.

Međutim, započeti put je ispravan, konstatovao je Kurc, dodajući da je važno da se vodi borba protiv terorista, kao i da se obezbedi humanitarno snabdevanje.

Austrija je ranije saopštila da će dati milion evra iz fonda za pomoć za sever Iraka.

Kurc je, takođe, upozorio da se mora biti veoma obazriv sa isporukama naoružanja kurdskim borcima, koje planiraju pojedine zemlje članice EU.

"Na primeru Ukrajine se videlo šta se može desiti ako oružje dospe u pogrešne ruke", rekao je on , misleći na obaranje malezijskog putničkog aviona MH17 na istoku Ukrajine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track