MUP AUSTRIJE: Teroristi u bečkim džamijama regrutuju muslimane iz Bosne!
Foto: Reuter

Grupacija IS vrbuje migrante

MUP AUSTRIJE: Teroristi u bečkim džamijama regrutuju muslimane iz Bosne!

Austrija -
Oko 100 boraca iz Austrije nalazi se trenutno u ratu u Siriji i Iraku, 20 je ubijeno, a 44 se vratilo u Austriju

BEČ - Teroristička grupa "Islamska država " (IS), koja trenutno ratuje u Iraku, regrutuje simpatizere i u Austriji, među kojima je i veliki broj osoba poreklom iz Bosne koje žive u Austriji.

Već nedeljama, posrednici IS lično ili preko interneta, regrutuju simpatizere u Austriji, potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Njihov video-film i napori nailaze na veliko interesovanje i samo u Beču trenutno ima oko 1.000 pristalica IS", ocenio je ekspert za islam Amer Albajati.

Koliko je Austrija važna za ovu terorističku organizaciju, za koju se tvrdi da vrši genocid u Siriji i Iraku, pokazuje karta sveta koja već nedeljama kruži Tviterom, a na kojoj se vidi da IS želi da proširi svoju vladavinu od Bliskog istoka ka Evropi. Među zemljama koje su im cilj je i Austrija.

"Posrednici pokušavaju da pristalice u klubovima ili džamijama pridobiju za svoju ideologiju", objasnio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Karl-Hajnc Grundbek.

Regrutovanje se vrši pre svega u džamiji u Venediger Au u 2.bečkom okrugu, kao i u pet daljih džamija.

Prema insajderima, na koje se poziva bečki dnevnik "Esterajh", ideologiju IS pre svega podržavaju Čečeni, Bosanci, Turci i Tunižani u Austriji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da se trenutno vodi istraga zbog širenja mržnje i članstva u terorističkom udruženju.

Oko 100 boraca iz Austrije nalazi se trenutno u ratu u Siriji i Iraku, 20 je ubijeno, a 44 se vratilo u Austriju.

U izveštaju o bezbednosti za tekuću godinu ukazuje se da povratak tih boraca u Austriju može imati posledice po nacionalnu bezbednost. Prema Albajatiju premalo se čini u vezi ovog problema.

"Zahtevam hapšenja. Sve dok vlasti nište ne čine kriminalne kukavice će se dalje umrežavati", upozorio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track