MIKL-LAJTNER: Džihadistima ćemo odmah oduzeti državljanstvo!
Foto: ORF

Oštre kazne za pripadnike terorističkih grupa

MIKL-LAJTNER: Džihadistima ćemo odmah oduzeti državljanstvo!

Austrija -
Budući da broj austro-džihadista konstantno raste, ministarka unutrašnjih poslova najavila je oduzimanje ausrijskih pasoša tim osobama

BEČ - Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner, ÖVP) najavila je da će ubuduće osobama koje poseduju austrijsko državljanstvo, a odluče da se bore na strani džihadista, ono biti odmah oduzeto.

Trenutno je pravna situacija takva da se državljanstva oduzimaju pojedincima koji se pridruže vojsci neke strane države. Međutim, onima koji odluče da se bore za neku terorističku grupu, koja nema oficijalni vojni status, Austrija, zahvaljujući rupi u zakonu, ne može ništa.

Iako ih po povratku u zemlju očekuje zatvorska kazna do deset godina, država džihadistima ne može da oduzme pasoš. Budući da broj austro-džihadista konstantno raste, ministarka unutrašnjih poslova je najavila oštrije mere protiv terorističkih boraca.

“Austrija je neutralna država i austrijski građani nemaju šta da traže u oružanim sukobima”, objasnila je Mikl-Lajtner.

Najpre će se austrijski pasoši oduzimati pojedincima koji poseduju dvojna državljanstva, jer tu ne postoji nikakav pravni problem. Nešto je komplikovanije kod osoba koje poseduju samo austrijsko državljanstvo. Ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz, ÖVP) najavio je da će Austrija započeti međunarodnu diskusiju na ovu temu.

ilustracija
ilustracija

Stotine Austrijanaca bori se u Siriji

Podsećamo, više od stotinu Austrijanaca trenutno se bori u Siriji. Najveći broj austro-džihadista priključio se Al-Nustra frontu, organizaciji bliskoj Al-Kaidi, a šef Službe za očuvanje ustavnog poretka i borbu protiv terorizma, Peter Gridling, siguran je da se neki deo njih već prebacio u IS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track