PO KRATKOM POSTUPKU: Austrija oduzima džihadistima status azilanata!
Foto: Mic.org.rs

Teroristima otkazuju gostoprimstvo

PO KRATKOM POSTUPKU: Austrija oduzima džihadistima status azilanata!

Austrija -
Beč je postao centar za džihadiste koji žele da se priključe borbama u Siriji, a koji, kako tvrdi bečki dnevnik Standard, koriste rutu preko Balkana da bi dospeli do ratišta

BEČ - Sud u Beču naložio je istražni pritvor za četiri od ukupno devet uhapšenih osoba iz Austrije osumnjičenih da su krenule da se priključe sukobu u Siriji, a Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo je postupak oduzimanja statusa azilanata.

Protiv ostale petorice odluku treba da donese sud u Klagenfurtu, jer se oni nalaze tamo u pritvoru. Ova grupa je osumnjičena za učešće u terorističkom udruživanju. Austrijska policija uhapsila je u sredu ukupno deset osoba pod sumnjom da su želeli da se priključe oružanim borbama u Siriji. Jedna grupa je pokušala da pređe granicu na teritoriji pokrajine Koruška, a druga preko pokrajine Burgenland ka Mađarskoj.

Džihadisti su uhapšeni još pre napuštanja teritorije Austrije. Devet lica su, prema pisanju austrijske štampe, azilanti poreklom iz Čečenije starosti između 17 i 32 godine, a među njima je i jedna žena. Deseta osoba je austrijski državljanin turskog porekla koji je trebalo da ih prebaci do Turske i Sirije.

Austriju koriste kao regrutni centar... Džihadisti
Austriju koriste kao regrutni centar... Džihadisti

Portparol Minsitarstva unutrašnjih poslova Karl-Hajnc Grundbek saopštio je da je protiv lica, kojima je određen istražni pritvor, pokrenut postupak za oduzimanje statusa azilanta. Postupak oduzimanja statusa azilanta je administrativni postupak, sličan onom o dodeli statusa. Za oduzimanje statusa azilanta nije potrebna pravosnažna presuda.

Beč je postao centar za džihadiste koji žele da se priključe borbama u Siriji, a koji, kako tvrdi bečki dnevnik "Standard", koriste rutu preko Balkana da bi dospeli do ratišta. I džihadisti koji su uhapšeni u Austriji nameravali su tom rutom da se prebace do Sirije.

"Rat u Siriji privlači mnoge strane borce iz čitave Evrope. Atraktivnost proizilazi iz praktičnih, ali i ideoloških razloga. Do Sirije se može stići jednostavnim I bezopasnim putevima"; navedeno je u ovogodišnjem ezbednosnom izveštaju Savezne službe za zaštitu ustavnosti I borbu protiv terorizma (BVT). Austrija se koristi kao mesto za regrutovanje, ali I evropska ruta preko koje kreću austrijski, odnosno evropski borci, preko zapadnog Balkana do Sirije.

Od devetoro uhapšenih četvoro zadržano u pritvoru... Austrijska policija
Od devetoro uhapšenih četvoro zadržano u pritvoru... Austrijska policija

Više od 100 muslimana iz Austrije otišlo na sirijsko ratište

BVT je u svom izveštaju, koji je pedstavljen pre par meseci, naveo da je jedna četvrtina boraca iz Austrije sa austrijskim pasošem, koji putuju u Siriju radi priključenju borbama, poreklom sa prostora jugoistočne Evrope I zapadnog Balkana. Više od polovine boraca iz Austrije dolazi iz regiona Kavkaza, dok ostatak, kako navode iz BVT, čine osobe poreklom iz Bosne I Turske. Više od 100 mislimana je prošle godine iz Austrije otišlo u Siriju da ratuje, od kojih se oko 60 još uvek nalazi u ratnom području .Povratnici iz rata, upozorava BVT, predstavljaju opasnost i po bezbednost Austrije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track