U klupe sela 81.000 đaka prvaka
Foto: Beta

Počela škola u istočnoj Austriji

U klupe sela 81.000 đaka prvaka

Austrija -
Od ove školske godina Austrija uvodi maturu za sve opšte srednje škole (AHS) a počinje i reforma osnovne škole ( prva četiri razreda školovanja)

BEČ - Posle devet nedelja letnjeg raspusta, danas je počela nova školska godina u istočnim austrijskim pokrajinama: Donjoj Austriji, Beču i Gradišću (Burgenland). U klupe je danas selo oko 460.000 đaka. Za još 649.000 đaka, preostalih austrijskih pokrajina (Štajerska, Gornja Austrija, Koruška, Salcburg, Tirol i Forarlberg) školska godina počinje u sledeći ponedeljak, 8. septembra.Ove godine upisano je 81.000 je đaka prvaka. Ova školska godina donosi i neke novitete. Uvodi se jedinstvena, pismena "centralna" matura od maja 2015., za sve opšte srednje škole(AHS). To znači da će svi maturanti istog dana, u isto vreme, polagati maturu odnosno rešavati jedinstvene zadatke i testove koje će uraditi austrijski Savezni instituti za obrazovnje i istraživanje (Bifie).

Do kraja 2014. godine će se obaviti provera da li je ovakav sistem pouzdan sa stajališta sigurnosti podataka. Ako se tokom ove godine pokaže da jeste pouzdan, od maja 2015. će i u četvrtim razredima osnovne škole biti provođeni standardizovani, identični testovi znanja nemačkog jezika.

Ove školske godine počinje i reforma osnovne škole (Volksschule, prva četiri razreda školovanja). Uspostaviće se biža saradnja škole i dečijih vrtića, podsticaće se individualno učenja nemačkog odmah po dolasku u školu đaka­prvaka itd.

Ministarka obrazovanja Gabrijele Hajniš­-Hosek (Gabriele Heinisch-­Hosek, SPÖ), moraće da reši po nju mučnu jednačinu i nađe način da uštedi 90 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track