NAORUŽAVAJU SE: Sve veći broj Bečlija traži dozvolu za držanje i nošenje oružja!

Ne osećaju se bezbedno

NAORUŽAVAJU SE: Sve veći broj Bečlija traži dozvolu za držanje i nošenje oružja!

Austrija -
U Beču ima 85.000 registrovanih komada vatrenog oružja, mada policija sumnja da je prava brojka znatno veća

BEČ - Sve veći broj stanovnika Beča podnosi zahteve za izdavanje dozvole za posedovanje i nošenje oružja. Policija upozorava građane da oružje nije igračka i da dozvole policiji da radi svoj posao i pobrine se za njihovu bezbednost.

Samo protekle godine u Beču je podneto 460 zahteva za izdavanje dozvola za posedovanje i nošenje oružja.

U Beču je prijavljeno 85.000 registrovanih komada vatrenog oružja, mada policija sumnja da je prava brojka znatno veća. Među naoružanim Bečlijama je i Eva Doležal (Eva Dolezal), radnica trafike u 15. bečkoj opštini. Budući da su nepoznati razbojnici već nekoliko puta provaljivali u komšijske stanove, Eva je odlučila da uzme stvar u svoje ruke:

“Ovo je Glok 17, tipično policijsko oružje”, objasnila je Eva koja na poslu oružje nosi u opasaču, a za slučaj da joj zatreba zaštita, redovno trenira u obližnjoj streljani.

“Pooštrili smo kriterijume za izdavanje ovih dozvola, jer ne želimo stvaranje privatne vojske”, izjavio je Roman Haslinger (Roman Hahslinger), portparol bečke policije. On je objasnio da u slučaju opasnosti treba odmah pozvati policiju i dodao da je posedovanje oružja u takvim situacijama često samo otežavajuća okolnost.

Policija je 2013. godine odbila, u proseku, svaki peti zahtev, ali je najveći deo zainteresovanih građana ispunio sve uslove, uključujući i obavezni psihotest. Ipak, psiholozi upozoravaju da, iako je psihotest obavezan, on može biti rađen nebrojano puta, to jest, sve dok ga osoba ne položi.

“Neophodno je izmeniti zakon i ograničiti polaganje psihotesta. Zainteresovani kandidati trenutno mogu da ga polažu toliko često dok jednom ne “ubodu” tačne odgovore”, kritikuje bečki psiholog i veštak Karin Buš-Frankl (Karin Busch-Frankl).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track