WORLD PRESS PHOTO: Srbin među najboljim fotoreporterima na svetu!

Bečka galerija Vestliht

WORLD PRESS PHOTO: Srbin među najboljim fotoreporterima na svetu!

Austrija -
Prvu nagradu u kategoriji Hard Facts dodeljena je Goranu Tomaševiću, fotografu iz Srbije, koji je za agenciju Rojters snimio seriju fotografija sa ratišta u Siriji
1 / 7

BEČ - U bečkoj galeriji Vestliht (Westlicht) do 12. oktobra traje ozložba World Press Photo 14, na kojoj su izložene najbolje prošlogodišnje fotografije, koje, kao i svake godine bira ugledni međunarodni žiri.

Prvu nagradu, za Fotografiju godine, dobila je fotografija na kojoj afričke izbeglice na obali Džibutija drže u vazduhu svoje mobilne telefone, pokušavajući da uhvate jeftinije telefonske signale iz susedne Somalije. Fotograf Džon Stenmejer je ovom fotografijom na drugačiji način pokazao izbeglički jad.

Među nagrađenima je i fotografija koja je u kategoriji Hard Facts (Činjenice bez ulepšavanja) prvu nagradu donela Goranu Tomaševiću, fotografu iz Srbije. On je za agenciju Rojters snimio seriju fotografija sa sirijskog ratišta, a na nagrađenoj fotografiji borci protiv sirijskih vladinih snaga traže zaklon u trenutku kada je iznad njih eksplodirala tenkovska granata.

Logor u Bugarskoj za izbeglice iz Sirije, srušena fabrika tekstila u Bangladešu, tajfun na Filipinima, konflikti na Bliskom Istoku, zločini meksičkih trgovaca ilegalnim narkoticima. Sve to su bile teme za vrhunske fotoreportere, koji su i lani snimili odlične fotografije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track