PREORALI NJIVE U ZNAK PROTESTA: Austrijski seljaci uništili 600 tona kupusa!

Rod namenjen ruskom tržištu

PREORALI NJIVE U ZNAK PROTESTA: Austrijski seljaci uništili 600 tona kupusa!

Austrija -
Velika ponuda snizila je otkupne cene pa su farmeri iz udruženja "efko“ preorali deset hektara, a zbog niskih otkupnih cena neće brati ni jabuke

BEČ - Poljoprivrednici iz Gornje Austrije uništili su 600 tona kupusa jer im se zbog zabrane izvoza u Rusiju i niskih otkupnih cena više isplati da ga bace nego da ga beru i prodaju.

Zbog nemogućnosti izvoza u Rusiju trenutno je na evropskom tržištu u ponudi velika količina voća i povrća. To je snizilo otkupne cene, pa se farmerima iz gornjoaustrijskog udruženja "efko“ ne isplati da ga beru i prodaju. Preorali su deset hektara i uništili 600 tona kupusa. Zbog niskih otkupnih cena neće brati ni jabuke.

"Kupus se mora brati rukama, što iznosi 50 odsto troškova proizvodnje“, izjavio je Valter Šifermiler, predsednik poljoprivrednog uduženja "efko“.

Otkupna cena voća namenjenog za proizvodnju sokova i marmelada je četiri centa po kilogramu, dok troškovi proizvodnje iznose sedam do osam centi. Berbom bi gubitak poljoprivrednika još više porastao.

Sav rod uništen je pred kontrolorima "Agrarnog tržišta Austrije“ (AMA), jer je samo na taj način moguće učestvovati u programu dobijanja odštete iz EU fondova namenjenih poljoprivrednicima.

"Taj novac je samo kap u moru. Računam da će nam možda biti isplaćeno između 100 i 200 evra po hektaru“, rekao je Šifermiler.

Novac za odštetu, u slučaju da ga dobiju, poljoprivrednicima bi trebalo da bude uplaćen tek u leto 2015. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja