FAJMAN: Vredi se  svađati oko oporezivanja bogatih Austrijanaca!
Foto: AP

Socijaldemokrate prihvatile predloge sindikata

FAJMAN: Vredi se svađati oko oporezivanja bogatih Austrijanaca!

Austrija -
Socijaldemokrate će ubuduće imati sve više sluha za želje naroda, a uvođenje porez na bogatstvo je jedna od njih, izjavio je austrijski kancelar Verner Fajman

BEČ - Socijaldemokrate (SPÖ) su podržali model poreske reforme Saveza sindikata Austrije. Prema ovom konceptu, zaposleni bi izdvajali manje za poreze i doprinose (godišnje manje šest milijardi evra u budžetu), ali bi se ovaj budžetski "manjak" namirio iz drugih vrsta poreza, između ostalog uvođenjem poreza na imovinu.

"Socijaldemokrate će ubuduće imati sve više sluha za želje naroda, a uvođenje poreza na bogatstvo je jedna od njih", izjavio je kancelar Verner Fajman (Werner Faymann, SPÖ), u intervju za ORF.

Na pitanje da li se ne boji iseljavanja bogatih i njihovog kapitala iz Austrije,ukoliko im država uvede porez na imovinu, kancelar je odgovara da "takvo oporezivanje postoji i u Švajcarskoj pa nije došlo do odliva kapitala".Međutim, da bi se izvela poreska reforma, sa stavovima socijaldemokrata mora da se složi i njihov koalicioni partner Narodnjačka partija (ÖVP).Štaviše, narodnjaci poslednjih godina čvrsto drže u svojim rukama Ministarstvo finansija.

Fajman je izjavio da je spreman za agresivnije suočavanje i sa ovim izazovom. On je kao i mnogi uveren da je u Austriji rad previše oporezovan, a imetak premalo.

„Ako ćemo se oko toga svađati, onda se vredi svađati“, kaže kancelar Fajman.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track