NOVI ZAKON O ISLAMU: Veća kontrola muslimanskih udruženja u Austriji!
Foto: Kurir Austrija

Prava i obaveze

NOVI ZAKON O ISLAMU: Veća kontrola muslimanskih udruženja u Austriji!

Austrija -
Država će imati pravo i da zabrani određene manifestacije muslimana, ako sumnja da su opasnost za bezbednost i javni red i mir

BEČ - Predlog izmena zakona o islamu u Austriji (Islamgesetz) biće sledeće nedelje na ekspertskom veštačenju, pošto su tekst predloga napisala ministarstva spoljnih poslova i kulture.

Predlogom novog zakona o islamu preciznije će se definisati položaj i uloga islamskih udruženja u Austriji. Ova udruženja su pravna lica javnog prava, imaće pravo da i drugim državnim organima daju savete i predloge o pitanjima koja se tiču islama kao priznate religije.

Država će, međutim, ubuduće imati bolji uvid u izbor upravnih organa udruženja, njihovih mandata i lakše će moći da interveniše ako se prekrše osnovna pravila. Država će imati i pravo da zabrani određene manifestacije muslimana, ako sumnja da su opasnost za javni red i mir, bezbednost, prava i slobode drugih.

Novim zakonom se definiše i (islamska) verska služba u oružanim snagama Austrije, u zatvorima i ostalim pravosudnim institucijama, kao i bolnicama, domovima za stare. Kadar će postavljati i plaćati Republika Austrija.

U vojsci i ostalim institucijama će se, na bazi zakona, paziti i na pravila o ishrani pripadnika muslimanske vere. Pored toga, muslimani imaju pravo na nekoliko dana svojih praznika godišnje. Predlogom novog zakona se reguliše preciznije i pitanje muslimanskih grobalja u Austriji, kao i razna druga, za islam specifična područja.

Jedna od nedavno pokrenutih tema u Austriji, je i obrezivanje kožice polnog organa muške dece (fimoza). Reč je običaju islamske verske tradicije, kakvog imaju i Jevreji.

Obrezivanje može da se posmatra sa stajališta prava na privatno donošenje odluka odnosno kao neotuđivo kulturno pravo. S druge strane, mnogi zagovornici ljudskih prava kažu da je obrezivanje u ranom detinjstvu zapravo nedopustivo sakaćenje male dece bez njihovog pristanka.

Ovi drugi se boje da će i novi zakon o islamu dozvoliti obrezivanje, jer u predlogu zakona, između ostalog, piše: "Islamska religiozna društva i njihovi članovi imaju pravo da svoju decu i omladinu vaspitaju u skladu sa tradicionalnim običajima i religijskim pravilima“.

Interesantno, ovakva odredba se ne nalazi u nedavno modernizovanom zakonu o jevrejskoj zajednici u Austriji, koji je bio model za predlog novelacije zakona o islamu.

Zakon star 102 godineVažeći "Islamski zakon" u Austriji donesen je 1912. godine. Od tada je islam priznat u Austro­ugarskoj. Podsetimo, bilo je to četiri godine posle Aneksije Bosne i Hercegovine, kada je Austrougarska pripojila BiH, koju je 1878, po odredbama Berlinskog kongresa, okupirala na 30 godina. Republika Austrija, kao pravni naslednik Austrougarske, preuzela je ovaj zakon, koji važi i danas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track