KURC: Austrija neće dozvoliti  finansiranje iz inostranstva islamskih verskih zajednica!
Foto: Beta AP

Objavljen predlog novog Zakona o islamu

KURC: Austrija neće dozvoliti finansiranje iz inostranstva islamskih verskih zajednica!

Austrija -
Novim zakonom se zabranjuju "žive subvencije" i plaćanje učitelja religije, što znači da oni koji rade u Austriji više neće moći da budu i na stranom platnom spisku

BEČ - "Austrijski zakoni su iznad islamskih i nema više finansiranja islamskih verskih zajednica iz inostranstva", e poručio je Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz, ÖVP), austrijski ministar za spoljne poslove i integraciju stranaca na jučerašnjoj prezentaciji predloga izmena Zakona o islamu. Prezentaciji je prisutvovao i Jozef Ostermajer (Josef Ostermayer,SPÖ), savezni ministar kulture.

Po novoj verziji ovog zakona biće zabranjeno islamskim verskim zajednicama dasvoje tekuće poslovanje finansiraju novcem koji stiže izvan Austrije. Zabranjene su i "žive subvencije", plaćanje učitelja religije. To znači da oni koji rade u Austriji više neće moći da budu i na stranom platnom spisku.

Ova mera će pogoditi 65 turskih imama u Austriji, koji su trenutno kadar Verske uprave Turske. Takva praksa više se neće tolerisati u Austriji, naglasio je Kurc. Ipak, to ne znači da islamske verske zajednice neće moći da primaju jednokratne donacije iz inostranstva, na primer zaveštano nasledstvo, ali će i tim novcem morati da upravljaju iz Austrije.

Predlog novog zakona predviđa da sve priznate islamske verske zajednice u Austriji moraju svoje da prevedu svoje "učenje i verske sadržaje" na nemačkI jezik i predaju saveznom ministarstvu kulture. Škole, nastavni sadržaji i običaji verske zajednice ne smeju biti u suprotnosti sa važećim austrijskim zakonima.

"Cilje je jasan, biti veran musliman i ponosan Austrijanac ne sme biti u kontradikcijii", naglasio je Kurc.

Ministar Ostermajer podsetio je da "državno pravo ima primat pred verskim normama".

Predlog novog zakona će do 7. novembra biti na ekspertskoj analizi, a posle toga predat u parlament na razmatranje. Planira se da stupi na snagu početkom 2015.godine.

Država priznaje dve muslimanske zajednice

Sadašnji zakon kojim se reguliše islam u Austriji napisan je 1912. i islam prizna kao jednu od državnih religija. Danas su, u Republici Austriji, od države priznate dve muslimanske zajednice: Islamska verska zajednica u Austriji i Islamska alevitska zajednica u Austriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track