PROBLEMATIČNO: Austrija zabranjuje džamijama da se finansiraju iz inostranstva!

Nacrt novog zakona o islamu

PROBLEMATIČNO: Austrija zabranjuje džamijama da se finansiraju iz inostranstva!

Austrija -
Vlasti žele da spreče finansijsku podršku radikalnih ektremista u Austriji, međutim, pravnici tvrde da ova zabrana predstavlja kršenje ustavnih prava građana islamske veroispovesti

BEČ - Nacrt novog austrijskog zakona o islamu, koji je javnosti predstavljen u četvrtak, već je izazvao burne polemike u zemlji, posebno jer predviđa zabranu finansiranja određnih aktivnosti islamske zajednice iz inostranstva! Time vlasti žele da spreče finansijsku podršku radikalnih ektremista u Austriji, međutim, pravnici tvrde da ova zabrana predstavlja kršenje ustavnih prava građana islamske veroispovesti.

Ova zabrana bi, konkretno, važila za džamije koje se finansiraju iz inostranstva, za muslimansko groblje u 23. bečkoj opštini, kao i za 65 imama koji u Austriji vrše funkciju muslimanskih sveštenika kao službenici turske religijske službe.

Pravnici Teo Elinger (Theo Öhlinger), ekspert u oblasti ustavnog prava i Rihard Poc (Richard Potz) smatraju da bi, ukoliko novi nacrt zakona bude usvojen, Ustavni sud mogao da ga poništi, između ostalog i zbog paragrafa koji zabranjuje finansiranje iz inostranstva.

Poc problem vidi i u primenljivosti ovog zakona, jer bi u slučaju stupanja na snagu ove zabrane svaka austrijska džamija ponaosob državi ili gradu morala da preda plan godišnjeg budžeta, što je veliki posao.

“Pitanje finansiranja je osnov slobode jedne religijske zajednice i samim tim je interna odluka ko će i u kojoj meri finansirati njen rad”, izjavio je Elinger.

Paragraf o zabrani inostranog finansiranja bi bio i u sukobu sa načelom o jednakosti svih religija, budući da je islam jedina religija za koju bi ovakvo pravilo važilo. Elinger smatra da bi ovo pravilo bilo legitimno samo onda kada bi država mogla da dokaže da se ovim novcem finansiraju radikalni ekstremisti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track