Ministarka u Beču o zelenoj energiji i organskoj hrani
Foto: Fonet

Energetika i poljoprivreda

Ministarka u Beču o zelenoj energiji i organskoj hrani

Austrija -
Zbog sprečavanja klimatskih promena govoriće se i o prednosti upotrebe prirodnog gasa u odnosu na nuklearnu energiju i postrojenja koja rade na ugalj, rekla je Bogosavljević-Bošković

BEOGRAD - Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković najavila je da će 9. i 10. oktobra u Beču učestvovati u radu dve konferencije o održivoj, "zelenoj" energiji i proizvodnji organske hrane.

Reč je o dve izuzetno važne konferencije, pod nazivom Regioni- ključni akteri za zaokret u energetici i Konvencija centralno-evropske inicijative, rekla je Bogosavljević-Bošković za Tanjug.

Najvažnije teme biće podsticanje tranzicije u energetskom sektoru kroz veće korišćenje obnovljivih izvora energije, smanjenje upotrebe fosilnih goriva, zaštita životne sredine i sprečavanje klimatskih promena, navela je ministarka.

Ona je dodala da se danas oko 82 odsto energije u svetu dobija iz neobnovljivih izvora energije, a da su prognoze međunarodne organizacije za energetiku da će korišćenje obnovljivih izvora energije u narednim godinama rasti i da će do 2035. godine dostići 31 odsto, ali i da će konvencionalna goriva i dalje biti važan i dominantan energent.

Zbog sprečavanja klimatskih promena govoriće se i o prednosti upotrebe prirodnog gasa u odnosu na nuklearnu energiju i postrojenja koja rade na ugalj, rekla je Bogosavljević-Bošković.

Ona je dodala da očekuje da posebno interesantna bude tema poljoprivede i očuvanja zemljišta i prirodnih resursa u kontekstu klimatskih promena.

"Trendovi kao što su organska hrana mogu biti posebno interesantni za našu poljoprivrednu praksu. Organski i lokalno uzgajani proizvodi za koje vlada posebno interesovanje u ekonomski razvijenim zemljama govore da je za potrošače danas više neko ikad ranije važno poverenje i kvalitet proizvoda", dodala je ministarka.

Očekujem da sa kolegama ministrima učesnicima ove konferencije podelim iskustva i ideje kako da na najbolji način iskoristimo ove trendove i istovremeno doprinesemo očuvanju resursa i sprečavanju klimatskih promena, kazala je Bogosavljević - Bošković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track