BOŠKOVIĆ U BEČU: Koordinisana saradnja protiv klimatskih promena!
Foto: Marina Lopičić

Konferencija o energetici

BOŠKOVIĆ U BEČU: Koordinisana saradnja protiv klimatskih promena!

Austrija -
Sa klimatskim promenama i efektima elementarnih nepogoda prirodnih katastrofa ne suočava se samo Srbija već i druge zemlje u regionu, kaže ministarka Bošković

BEČ - Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković ocenila je danas u Beču da je neophodna koordinisana saradnja u borbi protiv efekata klimatskih promena dodajući i da Srbija intenzivno priprema strategiju u borbi protiv klimatskih promena.

Ona je kazala da je učešće na konferenciji "R20 Austrija i EU - regioni ključni akteri za zaokret u energetici" bila prilika da se razmene iskustva iz regiona, ali i da se dogovori jača saradnja u smislu snažnije podrške većem korišćenju obnovljive energije, zelene ekonomije i čistih tehnologija, zaštite životne sredine i klimatskih promena.

"Iako je Austrija po ovome što je uradila u ovoj oblasti zemlja vodeća u regionu, zadovoljna sam što sam mogla na konferenciji da ukažem na to da Srbija ima razrađene ciljeve, projekte, studije kako da svoj energetski sektor transformiše u zeleni i održivi", rekla je Bošković u izjavi Tanjugu.

Ona je ukazala na nacionalnu studiju o zelenoj ekonomiji i održivosti rasta, ali i da se u Srbiji intenzivno priprema strategija borbe protiv klimatskih promena.

Ta strategija je, prema njenim rečima, izuzetno važna jer su štete od klimatskih promena svake godine sve veće i razornije.

"Sa klimatskim promenama i efektima elementarnih nepogoda prirodnih katastrofa ne suočava se samo Srbija već i druge zemlje u regionu. Štete posle majskih poplava su ogromne i procenjene su na preko 1,5 milijardi evra, a procene su da su svake godine bez katastrofalnih poplava štete takođe, velike, i to u visini od 130 do 400 miliona evra", kazala je ministarka dodajući da su štete direktne i indirektne, jer se odnose na sve sektore privrednog i društvenog života.

Bošković je naglasila da je izuzetno važno da u rešavanju pitanja borbe protiv klimatskih promena nastup i aktivnosti budu koordinirani, međuresorni, a i konstantan u smislu saradnje zemalja u regionu.

Sa ministrom poljoprivrede Austrije Andre Ruprehterom (Andrä Rupprechter) ona je, kako je kazala, razmenila dosta informacija vezano za poljoprivredu i poljoprivrednu proizvodnju u dve zemlje.

Prema njenim rečima, orijentacija je na organskoj proizvodnji u kontekstu svih promena, energetskog sektora, zaštite životne sredine.

"Ta tema je važna i biće interesantna i za Srbiju u smislu praktične primene. Dogovorili smo da jedna od narednih poseta bude vezana za organsku prodizvodnju, da zajedno sa saradnicima obiđem farme i kroz tu saradnju iskustva Austrije prenesem na naše proizvođače, za koje sam uverena da mogu biti interesantna", zaključila je ministarka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track