NIJE ZDRAVO: Većina Austrijanaca je protiv pomeranja kazaljki!
Foto: Kurir-info

žele samo letnje vreme

NIJE ZDRAVO: Većina Austrijanaca je protiv pomeranja kazaljki!

Austrija -
Vraćanje i pomeranje sata unazad i unapred samo opterećuje biološki ritam ljudi. Nekima je potrebno nekoliko dana da se oporavi od promene

BEČ - Čak 53 posto Austrijanaca želi da čitave godine živi po letnjem vremenu, samo Bečlije bi ostale pri sadašnjom sistemu zimso-letnjeg računanja vremena.

Ako ste mislili da svi vole da spavaju nedeljom duže, barem jednom u godini, varate se jer poslednje istraživanje Estrerajha je pokazalo da postoje velike razlike po ovom pitanju u zavisnosti od godišta, pokrajine i političkog opredeljenja.

Mlađa populacija misli da je pomeranje vremena nepotrebno i 62 posto njih glasalo je za ostajanje na letnjem računaju vremena. Nasuprot njima većina Bečlija je za pomeranje skazaljki na satu sa dolaskom zime.

Pristalice Slobodarske partije (FPÖ) istomišljenici su sa Bečlijama, a nasuprot njima, simpatizeri NEOS-a i Narodne stranke (ÖVP) su sa rezultatom od 68 posto, odnosno 63 posto su za ukidanje zimskog vremena. Studije su pokazale da nekadašnji cilj, ušteda struje zbog pomeranja vremena, danas više ne važi. Pokazalo se da sve više, ovo vraćanje i pomeranje sata unazad i unapred samo opterećuje biološki ritam ljudi.

Nekima je potrebno nekoliko dana da se oporavi od promene koje mogu da budu propraćene glavoboljom, nesanicom i slabijom koncentracijom.

Lekari preporučuju građanima koji imaju tegobe kao terapiju manje i laganije obroke i više kretanja na svežom vazduhu.

S. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track