Slovak se survao 300 metara niz liticu, spasao ga mekani sneg!
Foto: Wikipedia

Nesreća u Alpima

Slovak se survao 300 metara niz liticu, spasao ga mekani sneg!

Austrija -
Planinar koji je predvodio grupu posle pada odmah je mobilnim obavestio ostale da ne nastavljaju penjanje kako ne bi i sami stradali

GMUNDEN - Slovaku (33) koji se survao 300 metara niz planinu život je spasio mekani sneg u koji je upao.

Četvoročlana grupa planinara, među kojima se nalazio Slovak i tri žene, penjala se juče obeleženom stazom na planini Zarštajn (Sarstein), koja se nalazi u opštini Gmunden, u pokrajini Gornja Austrija.

Na visini od 1.500 metara, zbog velikog snega koji je napadao planinari nisu mogli da pronađu planinske znakove, koji pokazuju pravi put. Kada su pronašli otiske nečijih stopa u snegu i odlučili da ih prate. Slovak, koji je i predvodio grupu u jednom momentu je stao na zaleđenu površinu, okliznuo se i survao oko 300 metara niz planinu. Srećom mekani sneg je ublažio njegov pad i spasio ga sigurne smrti.

Posle pada planinar je uspeo iz džepa da izvadi mobilni telefon i pozove jednu od žena iz grupe kako bi ih upozorio da ne idu dalje. Žena je odmaha u pomoć pozvala gorsku službu spašavanja. Spasioci su uz pomoć helikoptera uspeli da lociraju i izvuku povređenog Slovaka, koji je odmah prebačen u bolnicu u mestu Bad Išl (Bad Ischl).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track