VLADIKA ANDREJ: Svaka pomoć za obnovu hrama je dobrodošla!
Foto: Milan Ilić

Hram Presvete Bogorodice mora da se preuredi

VLADIKA ANDREJ: Svaka pomoć za obnovu hrama je dobrodošla!

Austrija -
Hram Presvete Bogorodice u Beču mora da se rekonstruiše, da bi dobio pravoslavna obeležja. Osim novca dobro došla je i pomoć u materijalu, radnicima... poručio je episkop austrijsko - švajcarski

BEČ - Mnogo srpskog življa okupilo se sinoć u bečkoj Nojlerhenfelderštarse u 16. Bečkoj opštini (Ottakring), u novom, četvrtom hramu Srpske Pravoslavne Crkve u Beču.

Nekoliko stotina ljudi došlo je na večernje bogosluženje, koje je vodilo više sveštenika, na čelu sa vladikom Andrejem, episkopom austrijsko-­švajcarskim. Hram Presvete Bogorodice u bečkom Otakringu je SPC dobila ovog proleća na poklon od Rimokatoličke crkve u Austriji. Enterijer crkva mora da se rekonstruiše, da bi dobila obeležja pravoslavnog hrama.

Radovi u crkvi počeće nakon što arhitektonski plan obnove bude odobren od austrijskih nadležnih organa, rekao je za Kurir otac Jovan Alimpić. Ukupna vrednost neophodnih radova je oko dva miliona evra, ali se u SPC nadaju da će im pomoći Srbi u Beču, a i drugi donatori.

Vladika Andrej je u obraćanju narodu u crkvi, posle bogosluženja, naglasio da je za ovaj projekat neophodna pomoć, "koja ne mora da bude velika, nego treba da bude od srca". Dobro došla je svaka pomoć, ne samo novčana, nego i pomoć u materijalu, radnicima itd, kojom bi mnogi troškovi bili smanjeni ili izbegnuti.

Zaljubljenik u gitaru... vladika Andrej
Zaljubljenik u gitaru... vladika Andrej

Episkop austrijsko-­švajcarski je podsetio da je Beč "metropola koja već mnogo vekova, ima izuzetnu važnost i za Srbe. Nakon rekonstrukcije, Hram Presvete Bogorodice biće adekvatno mesto ne samo za okupljanje vernika, nego i za druženja, dijalog, posete i predavanja mnogih učenih Srba, profesora, akademika i državnika".

Po završetku bogosluženja vernici i sveštenstvo nastavili su neformalno druženje u velikoj sali ispod uz specijalitete koje su pripremile vredne domaćice, a episkop austrijsko­švajcarski je prisutne oduševio kada je zasvirao i zapevao uz gitaru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track