BOJKOT: Ruski turisti  zaobilaze  austrijska skijališta!
Foto: Venet Bergbahnen AG / Daniel Zangerl

TURISTIČKI RADNICI U PANICI

BOJKOT: Ruski turisti zaobilaze austrijska skijališta!

Austrija -
Očekuju se da zbog opšte političke situacije broj noćenja turista iz Rusije u tirolskim skijaškim centrima bude manji do 40 posto u odnosu na prošlu zimu

INZBRUK - Zbog ukrajinske krize, sankcija EU Rusiji i ruskih kontrasankcija, znatno je smanjen interes ruskih turista za posetu Zapadnoj Evropi, uključujući i Austriju.

Turistički radnici očekuju pad broja noćenja ruskih turista u tirolskim skijaškim centrima i do 40 posto u odnosu na prošlu zimu, 2013/2014. U Zeldenu (Sölden) Majrhofenu (Mayrhofen) i Išglu (Ischgl), najomiljenijim destinacijama za goste iz Rusije, računaju sa padom od 20 do 30 odsto.

"Ako situacija eskalira, možda nam ne dođe ni jedan Rus!", izjavio je jedan od direktora hotela.

Posebno bolno za Tirolce je što Rusi uglavnom dolaze na zimski odmor upravo u januaru (posle 7. januara) kada je slabija potražnja turista iz drugih država. Osim toga poznato je da ruski turisti dosta troše na odmoru i to u proseku znatno više nego gosti iz svih drugih država.

Prošle godine u vreme zimske sezone u Tirolu je zabeleženo 640.563 noćenja gostiju iz Rusije. Rusi su tako činili 2,5 odsto svih noćenja u turističkim objektima, te sa ovim tržišnim udelom bili šesti najmnogobrojniji u ovoj austrijskoj pokrajini: posle Nemaca, Holanđana, Švajcaraca/Lihtenštajnaca, Britanaca i Belgijanaca, a ispred Poljaka, Čeha, Danaca, Francuza, Italijana, Šveđana itd.

Pokrajina Tirol je u periodu od novembra 2013. do aprila 2014. ostvarila u svojim turističkim objektima skoro 25,4 miliona noćenja. Iako pokrajina ima samo 725.000 stanovnika, ali hiljade kilometara odličnih skijaških staza i veoma dobro razvijenu infrastrukturu za zimski odmor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track