POČELI POPUSTI: Milion Austrijanaca izašlo u kupovinu proteklog vikenda!
Foto: Reuter

Predbožićna šoping groznica

POČELI POPUSTI: Milion Austrijanaca izašlo u kupovinu proteklog vikenda!

Austrija -
Mnogi Austrijanci su već kupili božićne poklone za svoje najmilije, a prošla subota je po zaradi bila jednaka božićnim subotama

BEČ - Kupovina božićnih poklona u Austriji ove godine počela je ranije nego ikad. U potrazi za poklonima, oko milion Austrijanaca posetilo je tokom prošle subote tržne centre širom alpske republike.

Razlog ovakve pomame nisu samo predbožićni popusti, koji su ove godine započeli ranije nego inače, nego i kišno vreme, koje je „nateralo“ Austrijance da svoj slobodan dan provedu u tržnim cetrima.

Bečka trgovinska ulica Mariahilfer štrase (Mariahilfer Straße), južni Šoping siti (Shopping City Süd), Evropark (Europark) u Salcburgu i novootvoreni bečki šoping cetar Auhof, bila su samo neka od prodajnih mesta u koja su Austrijanci nahrlili tokom ove subote.

"Skoro da nismo imali slobodnih parking mesta“, rekao je Peter Šaider, šef novog šoping centra Auhof.

Trgovci ističu da su mnogi Austrijanci već kupili božićne poklone za svoje najmilije i da je prošla subota po zaradi bila jednaka božićnim subotama. Naime, božićne subote čine četiri subote pre Božića. Tokom ta četiri dana u mesecu sve prodavnice rade duže, a Austrijanci tradicionalno baš tim danima odlaze u potragu za božićnim poklonima i troše najveće količine novca.

Tokom prošle subote najveće gužve su se stvorile u prodavnicama nameštaja, elektotehnike, kao i u velikim buticima poznatih robnih marki.

"Bilo bi odlično kada bi ovolika prodaja trajala sve do Božića“, dodao je Šaider.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja