DOBRA VEST ZA PODSTANARE U AUSTRIJI: Popravku gasnih kotlova plaćaće stanodavci!

Reforma stanarskog prava

DOBRA VEST ZA PODSTANARE U AUSTRIJI: Popravku gasnih kotlova plaćaće stanodavci!

Austrija -
Ubuduće će vlasnici morati da plaćaju često jako visoke troškove popravke, dok će zakupci biti zaduženi samo za troškove održavanja

BEČ - Dugogodišnja diskusija u Austriji o tome da li vlasnika stana ili zakupac treba da plaća održavanje i poravku gasnih kotlova (nem. Therme) konačno je završena. Odluka je donesena u korist zakupaca, pa će ubuduće vlasnici morati da plaćaju često jako visoke troškove popravke, dok će zakupci biti zaduženi samo za troškove održavanja. Ova odluka je važan korak u reformi zakona o stanovanju.

Odluku je u utorak doneo Savet ministara, a kancelar Verner Fajman (Werner Faymann, SPÖ) ovaj potez je ocenio kao važan korak u pregovorima o reformi stanarskog prava. Ministar za socijalna pitanja Rudolf Hundstorfer (Rudolf Hundstorfer, SPÖ) pozdravio je ovu odluku, ali je na sednici vlade naglasio da je cilj stvoriti jeftiniji stambeni prostor reformom stanarskog prava.

Osim ove odluke, Savet ministara je odlučio da vlasništvo nad nekretninama poput podruma, garaža ili tavana ubuduće neće morati da bude posebno unošeno u zemljišnu knjigu. Od ove odluke će profitirati oko milion vlasnika stanova. Do sada su podrumi i bašte, koji nakon kupovine stana nisu bili posebno uneti u zemljišnu knjigu, postajali javno vlasništvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track