ZARATILI: Tužio katedralu jer od zvonjave zvona ne može da spava!
Foto: Arhiva Crkve Dompfarre

IDI, IDI NESANICE

ZARATILI: Tužio katedralu jer od zvonjave zvona ne može da spava!

Austrija -
U periodu između 22 časa i 7 časova ujutru crkvena zvona sa jednog tornja u Lincu oglase se čak 222 puta, što više nego iritira čoveka koji živi u neposrednoj blizini katedrale

LINC - Jedan stanovnik Linca tužio je katedralu u ovom gradu zbog, prema njegovim rečima, potpuno nepotrebne zvonjave noću. U periodu između 22 časa i 7 časova ujutru crkvena zvona se oglase 222 puta, što više nego iritira čoveka koji živi u neposrednoj blizini crkvenog tornja.

Prema njegovim rečima tolika zvonjava noću nema apsolutno nikakve veze sa religijom. U ponoć se zvona oglašavaju čak 28 puta: četiri puta kako bi signalizirala pun sat, a zatim još 24 puta kao omaž proteklom danu. Budući da zvona obeležavaju i svakih četvrt sata, ona svake noći zazvone 222 puta!

„Noćna zvonjava remeti noćni mir", tvrdi advokat koji je tužbu protiv katedrale u četvrtak predao Pokrajinskom sudu u Lincu.

On je dodao da njegov klijent zbog noćne zvonjave ima problema sa spavanjem, a kao posledica ovoga javljaju se problemi sa koncentracijom i konstantan umor. Merenje jačine zvuka koji dopire sa crkvenog zvonika je pokazalo da su zvona višestruko glasnija nego što je dozvoljeno.

Uprkos konstantnim žalbama Austrijanca, nadležni u ovoj katedrali i dalje smatraju da su u pravu. Oni navode da je istragom dioceze u Lincu utvrđeno da zvona noću treba da zvone svakih 15 minuta, te da se osim jednog građanina još niko nije žalio. Uprkos tome, muškarac je nastavio svoj rat protiv katoličke crkve, a od katedrale sudskim putem traži 20.000 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track